Jagodowe pancakes z miodem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
8-10 8-10
Jagodowe pancakes z miodem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 175 g mąki pszennej lub mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 100 ml tłustego mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g jagód
 
  • Na Clotted Cream:
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
  • 2
    Z mąki uformować studnię, dodać miód, jajka, mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy i wymieszać na gładkie ciasto.
  • 3
    Do ciasta dodać jagody.
  • 4
    Na Clotted Cream wymieszać mascarpone ze śmietaną, do uzyskania twardej, ale idealnej do smarowania mieszanki.
  • 5
    Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać trochę masła na patelnię.
  • 6
    Umieścić 4 duże łyżki ciasta na patelni.
  • 7
    Gdy ciasto zacznie bulgotać, obrócić pancake i smażyć przez kolejną minutę, do czasu aż będą złotobrązowe.
  • 8
    Podawać na ciepło z masłem lub śmietaną.
  • 9
     Uwagi szefa kuchni:  Aluminiowej patelni do naleśników od Le Creuset nie trzeba smarować masłem. To da pancakes bardziej suchą konsystencję. Dzięki doskonałej nieprzywierającej powłoce patelni można je nadal łatwo usunąć.