Jajecznica z czerwonymi burakami i łososiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 minut Poniżej 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Jajecznica z czerwonymi burakami i łososiem
Kremowa jajecznica to pozycja obowiązkowa na przytulny brunch z rodziną lub przyjaciółmi. W połączeniu z łososiem i burakami lub sałatką z rukwi wodnej staje się śniadaniową atrakcją.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 10 g masła i trochę więcej do podania
  • sól morska
  • świeżo zmielony piepr
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • trochę rzeżuchy do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw dobrze wymieszać jajka w misce. Następnie rozpuścić masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu.
  • 2
    Ułożyć ubite jajka na patelni i obficie doprawić solą i pieprzem. Mieszać powoli drewnianą łyżką. Jajko nie powinno przykleić się do patelni, ale nie powinno się też zbytnio ruszać.
  • 3
    Zdjąć patelnię z ognia, gdy jajka są jeszcze lekko ciekłe. W międzyczasie opiec chleb i posmarować masłem.
  • 4
    Ułożyć jajka na chlebie i podawać z burakami, łososiem i rzeżuchą.
 
Wskazówki:
Aby uzyskać odrobinę świeżości, posiekaj pietruszkę i szczypiorek i wymieszać z ubitymi jajkami.
 
 
Le Creuset