Jajka po turecku z sosem pomidorowo-paprykowym

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Jajka po turecku z sosem pomidorowo-paprykowym
Zainspiruj się smakami Turcji tym prostym, a jednocześnie satysfakcjonującym daniem, składającym się z delikatnie ubitych jajek w pysznym sosie paprykowym i pomidorowym.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5 g wędzonej papryki
  • 50 g masła
  • 200 g świeżych pomidorów koktajlowych
  • 2 puszki pomidorów koktajlowych (po 400 g)
  • 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 15 ml octu sherry
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Gęsty jogurt naturalny, do podania
  • Rukiew wodna, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Do garnka profesjonalnego Gourmet Le Creuset 26 cm wlej oliwę z oliwek, włóż ząbki czosnku i smaż delikatnie na średnim ogniu. Po minucie dodaj wędzoną paprykę i masło, gotując do jego roztopienia. Dodaj świeże pomidory koktajlowe i smaż przez 5 minut. Wyjmij wszystkie ugotowane pomidory i odłóż na bok do podania. Dodaj dwie puszki pomidorów koktajlowych do pozostałego masła. Napełnij puszki wodą do 1/4 wysokości i wypłucz, aby usunąć pozostałości soku pomidorowego, a następnie wlej do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aby wywar zmniejszył objętość i się zagęścił.
  • 2
    W międzyczasie włóż jajka do trójwarstwowego garnka Le Creuset ze stali nierdzewnej do gotowania jajek i gotuj je według preferencji. Przypraw sos do smaku i dodaj odrobinę octu sherry. Dodaj jajka do ciepłego sosu i odczekaj, aż się rozgrzeją. Zdejmij z ognia i połóż łyżką gorące jajka oraz sos pomidorowy na talerzach na gęstym jogurcie naturalnym. Na wierzchu ułóż rukiew wodną i pomidorki koktajlowe ugotowane na maśle i papryce. Podawaj z grillowanymi toastami z ciabatty i dopraw do smaku.