Jogurt kokosowy z pieczonym kardamonem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Jogurt kokosowy z pieczonym kardamonem
This is one of the most delicious and easiest desserts you will ever make; perfect to serve after a fragrant curry or even as part of a long Sunday brunch! It can be enjoyed warm or at room temperature, best eaten on the day.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 ½ kubka jogurtu kokosowego
  • 1 łyżka strąków kardamonu
  • 1 ½ cup crème fraiche
  • ¼ szklanki mleka skondensowanego
  • ¼ szklanki miodu
  • Dodatki:
  • liofilizowane płatki kokosa (zakupione w sklepie)
  • konfitura z wykrystalizowanego imbiru (kupiona w sklepie)
  • ananas w miodzie
  • sezam
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 130 ° C.
  • 2
    W rondelku na średnim ogniu podgrzewać jogurt kokosowy z pokruszonymi strąkami kardamonu przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić, aby wyjąć kardamon.
  • 3
    Dodać crème fraiche, mleko skondensowane i miód.
  • 4
    Podzielić równo na cztery Mini-Cocottes Le Creuset Botanique Collection 10 cm. Piec przez 30-40 minut.
  • 5
    Podawać z gotowanym w miodzie ananasem, pokruszonymi suszonymi kawałkami kokosa, konfiturą z krystalizowanego imbiru i kruchym sezamem, zakończ sezonowymi jadalnymi kwiatami.
  • 6
    Aby zrobić ananas w miodzie: Obranego ananasa pokroić w cienkie plasterki i włożyć do rondla. Polać miodem i gotować na średnim ogniu, aż będzie lepki i lekko karmelizowany.
  • 7
    Aby sezam był wyjątkowo kruchy, włożyć do rondla filiżankę cukru, 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zmieni się w karmel. Nie mieszać, inaczej cukier skrystalizuje. Gdy tylko cukier się skarmelizuje, ostrożnie wylać go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.