Kanapka z awokado, bekonem i majonezem chilli

CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 minut Poniżej 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Kanapka z awokado, bekonem i majonezem chilli
Nowa odsłona klasyki! Awokado, majonez chilli i rukola wprowadzają kanapkę z bekonem na nowy poziom przyjemności.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 grube plastry boczku śniadaniowego
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • ½ awokado, pokrojone w plasterki
  • rukoli 15 g
Na majonez chilli:
  • 25 g majonezu
  • 5-10 g sosu Sriracha (ostry sos chili) według uznania
  • Przygotowanie

  • 1
    Smażyć boczek z obu stron na patelni grillowej na średnim ogniu, do czasu aż będzie chrupiący. Trwa to około 2 minut na stronę.
  • 2
    Następnie krótko opiec kromki chleba na patelni.
  • 3
    Wymieszać majonez i sos sriracha, aby przygotować majonez chilli.
  • 4
    Posmarować majonezem kromki chleba.
  • 5
    Dodać na jedną kromkę chleba awokado, rukolą i boczkiem i przykryć drugą kromką. Następnie przekroić na pół i podawać.
  • 6
    Wskazówki:
  • 7
    Jeśli używasz gotowanego, wędzonego boczku, to awokado nie trzeba doprawiać solą. Boczek wędzony jest wystarczająco słony i nie wymaga doprawiania.