Kardamonowe ciasteczka z imbirem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Kardamonowe ciasteczka z imbirem
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g mleka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki, typu 405
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g twarogu
  • Przygotowanie

  • 1
    Z grubsza posiekać białą czekoladę.
  • 2
    Podgrzać mleko z kardamonem i imbirem w rondlu. Dodać 100 g masła i czekolady do gorącego mleka. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Nasmarować formę na muffiny masłem.
  • 3
    Przekroić 1 laskę wanilii i zeskrobać miąższ.
  • 4
    Ubić jajka, cukier, sól i wanilię, aż masa stanie się puszysta.
  • 5
    Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie dodawać mieszankę mleczną do innych składników miksując do czasu kiedy powstanie gładkie ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 15-20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 6
    W międzyczasie zeskrobać miąższ z pozostałej lasko wanilii. Ubijać pozostałe masło oraz wanilię do uzyskania kremowej konsystencji za pomocą miksera. Przesiać cukier puder i dodać go to masy. Dodać twaróg i delikatnie wymieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa.
  • 7
    Udekoruj masą, kiedy ciastka już wystygną.