Klopsiki wieprzowe z serkiem ricotta i koprem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Klopsiki wieprzowe z serkiem ricotta i koprem
Pozwalający zaoszczędzić czas przepis na soczyste klopsiki wieprzowe, które można jeść z ryżem, makaronem lub we wrapie czy chlebku pita.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KLOPSIKI:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ½ czerwonej cebuli, drobno posiekana
  • 60 g świeżej bułki tartej
  • 1 jajko
SOS POMIDOROWY:
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
  • 2 puszki 400 g pomidorków koktajlowych w sosie własnym
  • 2 łyżeczki mieszanki drobno siekanych ziół lub suszonego oregano
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przyrządzić klopsiki, umieść wieprzowinę, serek ricotta, nasiona kopru włoskiego, cebulę, bułkę tartą i jajko w misce i dobrze wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2
    Uformuj z masy 20 owalnych kulek. Umieść Garnek Profesjonalny 3-ply Le Creuset ze stali nierdzewnej  z łyżką oleju na średnim ogniu. Przysmaż klopsiki z czterech stron — zajmuje to około 8 minut. Zdejmij z garnka.
  • 3
    W tym samym garnku przygotuj sos pomidorowy. Wlej olej do garnka i umieść go na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i duś ją pod przykryciem aż zmięknie, około 10 minut. Cebula nie powinna zmienić koloru.
  • 4
    Dodaj czosnek i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki z puszki, zioła i cukier. Smaż bez pokrywki przez 20 minut, aż sos trochę zgęstnieje.
  • 5
    Dopraw solą i pieprzem. Sos można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku przez tydzień lub zamrozić porcjami do wykorzystania w przyszłości.
 
WSKAZÓWKA: Patelnie Le Creuset szybko się nagrzewają, dzięki czemu są idealne do szybkich przepisów, takich jak ten. Można podwoić ilość sosu pomidorowego i odstawić go, aż będzie potrzebny.
 
 
Le Creuset