Klopsiki z serem ricotta

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Klopsiki z serem ricotta
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do klopsików:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 240 g (ok. 1 szklanki) sera ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 jajko, ubite
  • 1/4 szklanki (5g) świeżej włoskiej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżki świeżego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego, wymieszanego
  • Oliwa z oliwek
Do sosu bazyliowo-pomidorowego:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 małe żółte cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 400 g włoskich pomidorów, konserwowanych / pokrojonych na kawałki
  • 1/2 szklanki (5g) świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 200 g startego sera mozzarella (1 opakowanie)
  • 50 g startego parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Przełożyć bułkę tartą do dużej miski. Dodać ser ricotta, parmezan, jajko, pietruszkę, koper włoski, oregano i pieprz i wymieszać.
  • 3
    Dodać mięso mielone i wymieszać rękami.
  • 4
    Uformować masę w 12 kulek (ok. 2,5-3 cm) i ułożyć w Garnku Profesjonalnym Gourmet 28 cm.
  • 5
    Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
  • 6
    Wyjąć klopsiki z piekarnika i położyć na talerz. Pozostawić garnek do ostygnięcia na około 5 minut i wyłączyć piekarnik.
  • 7
    Przygotować sos, umieścić garnek na kuchence na średnim ogniu i dodać oliwę. Gdy oliwa będzie gorąca, dodać cebulę i pozwolić jej się zarumienić się przez około 5 minut.
  • 8
    Zmniejszyć ogień i dodać płatki czosnku i papryki. Czosnek nie powinien brązowieć.
  • 9
    Następnie dodać pomidory i wymieszać. Dusić sos na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie lekko zredukowany. Dodać bazylię i cukier, doprawić solą i pieprzem.
  • 10
    Włożyć klopsiki z powrotem do garnka i wymieszać z sosem. Klopsiki polać mozzarellą i parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
  • 11
    Wskazówki: Możesz zastąpić mieszane mięso mielone jagnięciną lub włoską kiełbasą wieprzową.