Kokosowy ryż na mleku z borówkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
Kokosowy ryż na mleku z borówkami
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g borówek
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 200 g ryżu risotto (Arborio)
  • 1 puszka kremu kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki stołowe cukru muscovado
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż
  • 1 laska cynamonu
  • masło do podania
  • mieszanka prażonych nasion z ziarnami słonecznika, sezamem, pestkami dyni itp. do podania
  • mięta do podania (według uznania)
  • Przygotowanie

  • 1
    Borówki z wodą i cukrem dodać do Cocotte Every, zagotować na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie całość wyjąć z garnka i odstawić na bok.
  • 2
    Cocotte Every pozostawić do ostygnięcia, opłukać i wysuszyć. Dodać olej kokosowy i pozostawić do upłynnienia. Wmieszać ryż risotto, aby całkowicie połączył się z olejem.
  • 3
    Dodać krem kokosowy z puszki. Napełnić pustą puszkę wodą i wymieszać, aby wszystkie resztki kremu kokosowego zeszły ze ścianek. Połowę zawartości puszki wlać do garnka. Resztę odstawić na bok.
  • 4
    Dodać cukier muscovado, anyż, środek wanilii i laskę cynamonu. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25 – 30 minut na średnim ogniu, aż ryż się ugotuje. Od czasu do czasu zamieszać, a w razie konieczności dodać trochę pozostałej wody kokosowej.
  • 5
    Gdy ryż się ugotuje, wyłączyć piec i pozostawić ryż pod przykryciem na 10 minut na kuchence. Ziarna mogą wtedy wchłonąć więcej płynu i nabrać intensywniejszego aromatu podczas pęcznienia.
  • 6
    Wyciągnąć laskę cynamonu i podać z plastrem masła, borówkami, mieszanką prażonych nasion i miętą.