Kolorowe marchewki z kozim serem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Kolorowe marchewki z kozim serem
Idealna przystawka, którą przygotujesz w małej owalnej brytfannie z kamionki.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g kolorowych marchewek
  • 1 łyżeczka rozmarynu, świeżo siekanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1–2 łyżki octu malinowego
  • 120 g świeżego sera koziego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka liści tymianku
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C z termoobiegiem. Dokładnie umyj marchewki, obierz i potnij wzdłuż w połówki lub ćwiartki, zależnie od ich grubości. Następnie potnij w 10-centymetrowe paski.
  • 2
    Wymieszaj z solą, rozmarynem, oliwą z oliwek i octem malinowym. Rozłóż między cztery owalne mini cocotte z kamionki i zapiekaj pod przykryciem ok. 15–20 minut.
  • 3
    Pokrusz ser kozi. Posyp liśćmi tymianku i polej miodem. Rozłóż między mini cocotte i zapiekaj kolejne 5 minut bez przykrywki, by ser się nieco roztopił.
  • 4
    Podawaj z zapiekaną bagietką lub ciabattą.