Koronkowe naleśniki z kompotem jagodowym i creme fraiche

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
10+ 10+
Koronkowe naleśniki z kompotem jagodowym i creme fraiche
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO NALEŚNIKÓW:
  • 120 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • masło, do smażenia
DO KOMPOTU JAGODOWEGO:
  • 300g mieszanych mrożonych jagód
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka cukru pudru lub miodu
  • wyciśnięty sok z cytryny
DO PODANIA:
  • 200g creme fraiche
  • cukier puder
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw przygotować ciasto naleśnikowe, umieszczając mąkę, cukier i sól w dużej misce. Wbić jajka i ubić z grubsza, aby powstała gęsta masa.
  • 2
    Wlać mleko i ponownie ubić, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. Odstawić ciasto na bok na czas przygotowania kompotu.
  • 3
    Na małą patelnię dodać mrożone owoce, wanilię, cukier lub miód i cytrynę. Postawić na średnim ogniu i delikatnie gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozmrożą i zaczną się rozpadać na gęsty sos. Zajmie to około 5 - 8 minut - jeśli kompot jest jeszcze rzadki, należy gotować dalej, aż odpowiednio zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
  • 4
    Umieścić patelnię do naleśników na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodać odrobinę masła i pozwolić, aby się roztopiło, wycierając nadmiar masła kawałkiem papieru kuchennego. Wlać przygotowane ciasto do wyciskanej butelki.
  • 5
    Kiedy patelnia będzie gorąca, powoli i równomiernie wyciskać ciasto na patelnię, aby uformować kształt serca - należy dopilnować, aby końcówka dyszy znajdowała się stosunkowo blisko patelni, ponieważ zapewni to większą kontrolę.
  • 6
    Po narysowaniu pierwszego serca, podążać za kształtem mniejszego serca, aby narysować większe serce. Narysować wzór wirowy pomiędzy dwoma sercami, aby uzyskać efekt przypominający koronkę. Zakończ, wykraplając odrobinę ciasta wokół krawędzi większego serca.
  • 7
    Gotować przez kolejną 1 minutę, a gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, ostrożnie odwrócić i gotować naleśnik przez kolejne 1 - 2 minuty, aż stanie się złoty.
  • 8
    Powtarzać powyższe czynności aż do momentu przygotowania wszystkich naleśników. Naleśniki z sercem podawać posypane cukrem pudrem, z przygotowanym kompotem jagodowym i łyżką creme fraiche.
  • 9
    Zarówno ciasto naleśnikowe, jak i kompot można przygotować z wyprzedzeniem i pozostawić na noc w lodówce, aby nie musieć robić tego rano.