Kotleciki jagnięce z miętą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Powyżej 2 godzin Powyżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Kotleciki jagnięce z miętą
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 cytryna
  • 4 gałązki mięty pieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 8 kotlecików jagnięcych po 100 g
  • pieprz
  • czarny z młynka
  • sól
  • Inne:
  • dodatkowe listki mięty do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Otrzeć skórkę cytryny i wycisnąć sok, a następnie wlać go do miski i dodać startą skórkę. Drobno posiekać miętę, obrać i wycisnąć czosnek, dodać miętę i czosnek do cytryny razem z 3 łyżkami oliwy i dobrze wymieszać.
  • 2
    Posmarować kotleciki połową marynaty, a pozostałą marynatę odstawić. Kotlety nakryć i marynować w lodówce przez godzinę. Następnie wyjąć je z lodówki i zetrzeć marynatę.
  • 3
    Przed rozpoczęciem smażenia mięso powinno uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzać mocno patelnię grillową Le Creuset, wlać olej i smażyć kotlety porcjami przez około 3 minuty z obu stron, a następnie wyjąć je. Doprawić solą i pieprzem, a wierzch skropić resztą marynaty.
  • 4
    Następnie włożyć kotlety do piekarnika rozgrzanego do 60 °C. Przygotować pozostałe kotleciki, udekorować listkami mięty i podawać.