Kotlety jagnięce marynowane w maślance z piklowaną cebulą i raitą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Kotlety jagnięce marynowane w maślance z piklowaną cebulą i raitą
Marynowanie kotletów jagnięcych w maślance wydobywa smak i zapewnia jeszcze bardziej delikatną konsystencję mięsa. Pozwól, by tłuszcz jagnięcy wytopił się na płycie grillowej, by mięso było idealnie chrupiące.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KOTLETY JAGNIĘCE MARYNOWANE W MAŚLANCE
  • 8 kotletów jagnięcych z jagnięciny hodowanej na wolnym wybiegu
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 350 ml maślanki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Skórka z 1 cytryny
CZERWONE PIKLOWANE CEBULE
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • Sok z 2 cytryn
  • 5 g soli morskiej
OGÓRKOWA RAITA
  • 150 ml jogurtu
  • ½ ogórka zielonego, startego
  • 10 g świeżej mięty, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
DODATKI
  • 2 bakłażany, pokrojone w długie plastry
  • ¼ arbuza, pokrojonego w trójkąty
  • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozpocznij od przyprawienia kotletów solą i pieprzem.
  • 2
    W dużym naczyniu wymieszaj maślankę z czosnkiem i skórką z cytryny. Przełóż przyprawione kotlety do marynaty z maślanki i natrzyj nią mięso. Marynuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
  • 3
    Przełóż cienko pokrojoną czerwoną cebulę do miski, by przygotować marynowaną cebulę. Posyp cebulę solą morską i nacieraj, aż puści soki. Następnie polej wyciśniętym sokiem z 2 cytryn i odstaw.
  • 4
    Przygotowanie raity: umieść w misce jogurt, starty ogórek zielony, miętę, sok z cytryny, czosnek sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • 5
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 6
    Umieść płytę grillową Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Wyjmij kotlety z lodówki i marynaty (marynatę można wylać). Osusz za pomocą ręczników papierowych.
  • 7
    Umieść kotlety na rozgrzanej płycie grillowej tłustą stroną do dołu i pozwól, by tłuszcz się wytopił. Gdy tłuszcz jagnięcy będzie już chrupiący, krótko usmaż mięso, aż pojawią się grillowe linie. Zdejmij z ognia i ostrożnie przełóż patelnię grillową do piekarnika. Zapiekaj przez 8–10 minut lub wedle upodobania.
  • 8
    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Zawsze pozwól mięsu odstać, by pozostało soczyste i delikatne. W międzyczasie wymieszaj w misce plastry bakłażana z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smaż, aż pojawią się grillowe linie, a następnie zdejmij z ognia.
  • 9
    Podawaj kotlety z chipsami z bakłażana, grillowanym arbuzem, marynowaną cebulą i ogórkową raitą.