Krem angielski

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
6-8 6-8
Krem angielski
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • 55 g cukru pudru
  • 4 duże żółtka
  • 500 ml tłustego mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Przygotowanie

  • 1
    W średniej misce wymieszać skrobię kukurydzianą i 2 łyżki mleka do gładkiej masy. Dodać cukier i żółtko.
  • 2
    Doprowadzić mleko z ekstraktem waniliowym do wrzenia i zdjąć z ognia.
  • 3
    Wymieszać 5–6 łyżek gorącego mleka z mieszanką z żółtkami. Powoli i równomiernie dodać pozostałe gorące mleko do mieszanki, ciągle mieszając.
  • 4
    Przełożyć masę z miski z powrotem do garnka i zagęszczać na średnim ogniu mieszając przez około 4-5 minut. Kiedy sos ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.
  • 5
     Uwagi szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kremowy efekt: można zastąpić połowę mleka bitą śmietaną. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję, użyj 1½ łyżki skrobi kukurydzianej. Użyj wysokiej jakości ekstraktu waniliowego, takiego jak malgaska wanilia burbonowa. To pozwoli uzyskać najlepszy smak.