Główne SKŁADNIKI
                                     
                                         - Nabiał
 
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 - 2 łyżki mleka
 - 55 g cukru pudru
 - 4 duże żółtka
 - 500 ml tłustego mleka
 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 
- 
                            
Przygotowanie
 - 
                                1W średniej misce wymieszać skrobię kukurydzianą i 2 łyżki mleka do gładkiej masy. Dodać cukier i żółtko.
 - 
                                2Doprowadzić mleko z ekstraktem waniliowym do wrzenia i zdjąć z ognia.
 - 
                                3Wymieszać 5–6 łyżek gorącego mleka z mieszanką z żółtkami. Powoli i równomiernie dodać pozostałe gorące mleko do mieszanki, ciągle mieszając.
 - 
                                4Przełożyć masę z miski z powrotem do garnka i zagęszczać na średnim ogniu mieszając przez około 4-5 minut. Kiedy sos ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.
 - 
                                5Uwagi szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kremowy efekt: można zastąpić połowę mleka bitą śmietaną. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję, użyj 1½ łyżki skrobi kukurydzianej. Użyj wysokiej jakości ekstraktu waniliowego, takiego jak malgaska wanilia burbonowa. To pozwoli uzyskać najlepszy smak.