Kurczak Hasselback z serem mozzarella w pikantnym sosie pomidorowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Kurczak Hasselback z serem mozzarella w pikantnym sosie pomidorowym
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO PIKANTNEGO SOSU POMIDOROWEGO:
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka suszonych mieszanych ziół
  • 2 łyżeczki pasty chili
  • 2 łyżeczki puree czosnkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu chutney z karmelizowanej cebuli
  • 75 g pomidorków czereśniowych, pokrojonych na pół
DO KURCZAKA:
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • rozdrobniony czarny pieprz
DO PODANIA:
  • świeże liście bazylii
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
  • 2
    Najpierw przygotować podstawę sosu pomidorowego. Umieścić wszystkie składniki sosu w brytfannie i dobrze wymieszać, aby się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Aby przygotować kurczaka Hasselback, ułożyć piersi na desce do krojenia i zrobić 4 równe plastry na każdej piersi, uważając, aby nie przeciąć ich do końca.
  • 4
    Pokroić mozzarellę na 16 równych kawałków, a kawałki suszonych pomidorów na pół wzdłuż.
  • 5
    Używając łyżeczki, najpierw nałożyć odrobinę pesto na każdy plasterek, a następnie dodać kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Powtarzać czynność, aż wszystkie plastry zostaną wypełnione. Przełożyć kurczaka do brytfanny i doprawić czarnym pieprzem.
  • 6
    Piec przez 25 minut, aż kurczak się upiecze. Tuż przed podaniem włożyć listek bazylii do plasterków.
  • 7
    Danie to smakuje doskonale kiedy jest podane ze świeżą zieloną sałatką z dodatkiem porwanej bazylii. Liście posmarować oliwą z oliwek i cytryną, a na koniec posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.