Kurczak w czerwonym curry

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Kurczak w czerwonym curry
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 mango
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty z curry
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 1-2 pęczki kolendra
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • Przygotowanie

  • 1
    Obrać i drobno pokroić czosnek i szalotki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Obrać mango, usunać miąższ ze środka i pokroić w kostkę. Z grubsza posiekać orzechy nerkowca.
  • 2
    Umyć kurczaka, osuszyć i pokroić w kostkę. Podgrzać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego na patelni wok, dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć z patelni.
  • 3
    Wlać pozostały olej kokosowy na patelnie. Dodać czosnek, szalotki, paprykę, połowę mango i orzechy nerkowca. Dodać pastę curry i smaż krótko.
  • 4
    Następnie dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka i poczekać do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 5
    W międzyczasie umyć kolendrę i osuszyć. Zerwać liście z łodyg i z grubsza je posiekać.
  • 6
    Dodać kurczaka i pozostałe mango na patelnie i krótko podgrzewać. Doprawić wszystko sosem rybnym, sokiem z limonki i solą. Podawać z kolendrą.