Lawendowo-cytrynowe mini bułeczki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Lawendowo-cytrynowe mini bułeczki
Te lekkie i energiczne bułeczki są wypełnione aromatyczną lawendą. Delektuj się popołudniową herbatą lub uroczystym przysmakiem na specjalne okazje.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 175 g mąki tortowej
  • 8 ml proszku do pieczenia
  • 10 ml cukru pudru
  • Szczypta soli drobnoziarnistej
  • 50 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
  • 1 duże jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 1 duże żółtko jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 75 ml mleka, o temperaturze pokojowej
  • 5 ml – 10 ml drobno posiekanych kwiatów lawendy
  • 1 cytryna, bez skórki
  • Dodatkowe mleko, do posmarowania
DLA CUKRU LAWENDOWEGO
  • 50 g cukru pudru
  • 15 ml – 25 ml liści lawendy
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 mini muffinów.
  • 2
    Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski średniej wielkości. Dodaj masło i używając opuszków palców, wetrzyj suche składniki w zimne masło, aby uzyskać konsystencję drobnej kruszonki.
  • 3
    Ubij jajko, żółtko, mleko, kwiaty lawendy i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj za pomocą widelca, do uformowania ciasta. Nie zagniataj ciasta nadmiernie.
  • 4
    Lekko oprósz mąką blat kuchenny i wyjmij ciasto. Lekko zbierz ciasto i delikatnie utwórz placek o grubości 2 cm. Za pomocą ostrego noża wytnij 12 porcji i umieść je w formie. Lekko dociśnij i posmaruj mlekiem. Piecz przez 15–20 minut.
  • 5
    Podawaj na ciepło z gęstą śmietaną, kremem cytrynowym i odrobiną cukru lawendowego.
  • 6
    Do przygotowania cukru lawendowego:
  • 7
    Umieść cukier i liście lawendy w moździerzu i ubijaj do uzyskania jasnego koloru fioletowego. Zrób to tuż przed podaniem, ponieważ kolor szybko się zmienia.