Łosoś Gravlax w burakach

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Łosoś Gravlax w burakach
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 400g łososia
  • 45g cukru pudru
  • 45g gruboziarnistej soli morskiej
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 2 porcje ginu (opcjonalnie)
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 buraki surowe, starte
  • 30 ml soli morskiej Maldon
  • jarmuż, usunięte twarde łodygi
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 arkusz wodorostów Nori, rozdrobniony
  • 120g crème fraiche
  • Liście kopru włoskiego do dekoracji
  • buraki krojone w paski, do podania (nieobowiązkowo)
  • kiszona kapusta ze złotej kurkumy do podania (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Położyć łososia skórą w dół w dużym prostokątnym naczyniu Le Creuset 32 cm. Przygotować masę, łącząc cukier puder, gruboziarnistą sól morską, sok i skórkę pomarańczową, gin (jeśli jest używany), sok z cytryny i starte buraki (odstawić 1 łyżkę stołową). Rozprowadzić mieszankę do peklowania równomiernie na rybach, dobrze wcierając dłońmi.
  • 2
    Rybę przykryć folią spożywczą, a następnie przykryć mniejszym naczyniem. Wstawić do lodówki na noc.
  • 3
    Przygotować buraki, mieszając łyżkę startego buraka z solą Maldon. Rozłożyć cienko na blasze Le Creuset i piec w piekarniku (nastawionym na 100 stopni Celsjusza) na kilka godzin.
  • 4
    Zetrzeć marynatę z łososia. Za pomocą bardzo ostrego noża cienko odciąć rybę od skóry (skórę wyrzucić).
  • 5
    Tuż przed podaniem przygotować chipsy z jarmużu, smażąc kawałki jarmużu na niewielkiej ilości oleju, aż będą chrupiące. Następnie usmażyć rozdrobnione nori.
  • 6
    Ułożyć kilka plasterków peklowanego łososia na talerzach z przystawkami z kolekcji Le Creuset Botanique z odrobiną crème fraiche. Udekorować pokrojonymi w plasterki buraczkami i liśćmi kopru włoskiego, podawaj z solą z buraków i kiszoną kapustą. Dodać również chipsy z jarmużu.
  • 7
    Aby zrobić pokrojone buraki w paski: Cienko pokroić buraki. Można również użyć rzodkiewki lub zwykłych buraków.
  • 8
    Aby zrobić kiszoną kapustę ze złotej kurkumy: Wymieszać odrobinę kurkumy z kupioną w sklepie kapustą, aż kolor zmieni się.