![Łosoś pieczony w piekarniku w białym winie i miodzie z cytrusami](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwd5ccc7aa/images/content-recipes/HD_720/LC_20211224_GB_RC_CI_r0000000001756_ENG.jpg)
Prosty i aromatyczny łosoś pieczony w piekarniku najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych ziół i chrupiącą bagietką. Podawaj go na stół w garnku profesjonalnym Gourmet.
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 500 ml białego wina
- 1 kg łososia norweskiego
- 1 limonka, pokrojona w plastry
- 1 grejpfrut, pokrojony w plastry
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- 1 pomarańcza, pokrojona w plastry
- 150 g masła
- 60 ml miodu
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy).
-
2Wlej białe wino do garnka profesjonalnego Gourmet Le Creuset o średnicy 26 cm. Umieść łososia wgarnku, na wierzchu układając plastry cytrusów.
-
3Skrop miodem i posmaruj masłem. Piecz w piekarniku przez 10–15 minut, w zależności odpreferencji kulinarnych. Przypraw do smaku.
-
4Podawaj z sałatką ze świeżych ziół i chrupiącą bagietką.