Łosoś pieczony w piekarniku w białym winie i miodzie z cytrusami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Łosoś pieczony w piekarniku w białym winie i miodzie z cytrusami
Prosty i aromatyczny łosoś pieczony w piekarniku najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych ziół i chrupiącą bagietką. Podawaj go na stół w garnku profesjonalnym Gourmet.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 ml białego wina
  • 1 kg łososia norweskiego
  • 1 limonka, pokrojona w plastry
  • 1 grejpfrut, pokrojony w plastry
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 1 pomarańcza, pokrojona w plastry
  • 150 g masła
  • 60 ml miodu
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Wlej białe wino do garnka profesjonalnego Gourmet Le Creuset o średnicy 26 cm. Umieść łososia wgarnku, na wierzchu układając plastry cytrusów.
  • 3
    Skrop miodem i posmaruj masłem. Piecz w piekarniku przez 10–15 minut, w zależności odpreferencji kulinarnych. Przypraw do smaku.
  • 4
    Podawaj z sałatką ze świeżych ziół i chrupiącą bagietką.