Łosoś Wellington z krabami i szpinakiem

CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Łosoś Wellington z krabami i szpinakiem
W tej wariacji klasycznej łososia zawija się w ciasto filo i wypełnia mieszanką łososia, kraba i rzeżuchy. Zgodnie z koncepcją zero waste, łosoś jest w całości używany w tym przepisie i gwarantuje to, że nic nie zostanie wyrzucone. To wspaniałe danie serwowane jest na pysznym kremowym szpinaku.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 filety z łososia po 500 g, bez skóry
  • 50 g mięsa kraba
  • 30 g crème fraîche
  • 30 g rzeżuchy
  • 5 g świeżego kopru
  • 30 g serka śmietankowego
  • Sól morska i kruszony czarny pieprz
  • Sok i skórka z ½ cytryny
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 1 jajko, lekko ubite
Na szpinak w śmietanie:
  • 30 g masła
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
  • 400 ml mleka
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielona
  • 400 g szpinaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw przygotowuje się łososia. Położyć dwa filety z łososia jeden na drugim i pokroić je tak, aby oba plastry były tej samej wielkości. Odłożyć pokrojone kawałki na nadzienie.
  • 2
    Do nadzienia włożyć pokrojone kawałki łososia (ok. 50–80 g), mięso kraba, śmietanę crème fraîche, rzeżuchę, koperek, twaróg oraz skórkę z cytryny i sok w robocie kuchennym i dokładnie doprawić.
  • 3
    Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, a wszystkie składniki zostaną równomiernie posiekane. Wlać mieszankę łyżką na jeden z filetów z łososia. Następnie ułożyć drugi filet z łososia na wierzchu (tak, aby powstała „kanapka z łososiem”).
  • 4
    Rozłożyć warstwę ciasta filo na czystej powierzchni roboczej tak, aby dłuższy bok był skierowany do przodu. Posmarować odrobiną jajka, a następnie dodać kolejną warstwę ciasta filo. Ponownie posmarować jajkiem i nałożyć trzecią warstwę ciasta filo tak, aby była w połowie na poprzednich dwóch warstwach, a połowa na powierzchni roboczej. Zrobić to samo z drugiej strony z czwartą warstwą ciasta filo - dzięki temu placek ciasta filo będzie wystarczająco duży, aby owinąć się wokół łososia. Posmarować górę jajkiem.
  • 5
    Położyć łososia na cieście filo i zawinąć wokół kanapki z łososiem. Upewnić się, że nadzienie nie wycieka. Złóż końce jak paczkę i przekręć nadmiar ciasta u góry. Całą torebkę łososia posmarować resztą jajka (oprócz spodu) i ostrożnie ułożyć na brytfannie. Piec przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  • 6
    W międzyczasie przygotować szpinak w śmietanie. Roztopić masło na dużej patelni i dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, następnie dodać czosnek.
  • 7
    Posypać mąką do uzyskania gęstej masy i gotować przez minutę. Stopniowo dodawać mleko i dobrze mieszać, aby sos stał się przyjemny i gładki. Po całkowitym dodaniu mleka posypać gałką muszkatołową i mieszać, aż powstanie gęsty, kremowy sos.
  • 8
    8. Dodać szpinak, zmniejszyć ogień i delikatnie mieszać, aż szpinak będzie miękki.
  • 9
    9. Wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i odstawić na pięć minut. Rozłożyć szpinak w śmietanie łyżką na cieście filo i placku z łososia i podawać na brytfannie *. Do tego wybrany dodatek ziemniaczany.
 
Wskazówki:
Ciasto filo z łososiem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu upieczenia. Aby to zrobić, po prostu wyjmij go z lodówki i odstaw na pięć minut przed włożeniem do piekarnika.
Zawsze podawaj w grubych, obfitych plastrach - dzięki temu łatwiej będzie kroić ciasto filo i placek z łososia.
Ostrożnie podziel ciasto na porcje na blasze do pieczenia. Użyj szpatułki lub czegoś podobnego, a nie ostrego noża.
W przypadku lżejszego wariantu zamiast kremowego szpinaku można użyć warzyw sezonowych, np. brokuły lub kapusta. Do tego dania dobrze smakuje również sałatka zimowa.
 
 
Le Creuset