W tej wariacji klasycznej łososia zawija się w ciasto filo i wypełnia mieszanką łososia, kraba i rzeżuchy. Zgodnie z koncepcją zero waste, łosoś jest w całości używany w tym przepisie i gwarantuje to, że nic nie zostanie wyrzucone. To wspaniałe danie serwowane jest na pysznym kremowym szpinaku.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Kwadratowa Brytfanna do Zapiekania Aluminium Nieprzywierające
769,00 zł
517,30 zł
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 2 filety z łososia po 500 g, bez skóry
- 50 g mięsa kraba
- 30 g crème fraîche
- 30 g rzeżuchy
- 5 g świeżego kopru
- 30 g serka śmietankowego
- Sól morska i kruszony czarny pieprz
- Sok i skórka z ½ cytryny
- 6 arkuszy ciasta filo
- 1 jajko, lekko ubite
Na szpinak w śmietanie:
- 30 g masła
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
- 400 ml mleka
- 30 g mąki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielona
- 400 g szpinaku
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotowuje się łososia. Położyć dwa filety z łososia jeden na drugim i pokroić je tak, aby oba plastry były tej samej wielkości. Odłożyć pokrojone kawałki na nadzienie.
-
2Do nadzienia włożyć pokrojone kawałki łososia (ok. 50–80 g), mięso kraba, śmietanę crème fraîche, rzeżuchę, koperek, twaróg oraz skórkę z cytryny i sok w robocie kuchennym i dokładnie doprawić.
-
3Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, a wszystkie składniki zostaną równomiernie posiekane. Wlać mieszankę łyżką na jeden z filetów z łososia. Następnie ułożyć drugi filet z łososia na wierzchu (tak, aby powstała „kanapka z łososiem”).
-
4Rozłożyć warstwę ciasta filo na czystej powierzchni roboczej tak, aby dłuższy bok był skierowany do przodu. Posmarować odrobiną jajka, a następnie dodać kolejną warstwę ciasta filo. Ponownie posmarować jajkiem i nałożyć trzecią warstwę ciasta filo tak, aby była w połowie na poprzednich dwóch warstwach, a połowa na powierzchni roboczej. Zrobić to samo z drugiej strony z czwartą warstwą ciasta filo - dzięki temu placek ciasta filo będzie wystarczająco duży, aby owinąć się wokół łososia. Posmarować górę jajkiem.
-
5Położyć łososia na cieście filo i zawinąć wokół kanapki z łososiem. Upewnić się, że nadzienie nie wycieka. Złóż końce jak paczkę i przekręć nadmiar ciasta u góry. Całą torebkę łososia posmarować resztą jajka (oprócz spodu) i ostrożnie ułożyć na brytfannie. Piec przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
-
6W międzyczasie przygotować szpinak w śmietanie. Roztopić masło na dużej patelni i dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, następnie dodać czosnek.
-
7Posypać mąką do uzyskania gęstej masy i gotować przez minutę. Stopniowo dodawać mleko i dobrze mieszać, aby sos stał się przyjemny i gładki. Po całkowitym dodaniu mleka posypać gałką muszkatołową i mieszać, aż powstanie gęsty, kremowy sos.
-
88. Dodać szpinak, zmniejszyć ogień i delikatnie mieszać, aż szpinak będzie miękki.
-
99. Wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i odstawić na pięć minut. Rozłożyć szpinak w śmietanie łyżką na cieście filo i placku z łososia i podawać na brytfannie *. Do tego wybrany dodatek ziemniaczany.
Wskazówki:
Ciasto filo z łososiem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu upieczenia. Aby to zrobić, po prostu wyjmij go z lodówki i odstaw na pięć minut przed włożeniem do piekarnika.
Zawsze podawaj w grubych, obfitych plastrach - dzięki temu łatwiej będzie kroić ciasto filo i placek z łososia.
Ostrożnie podziel ciasto na porcje na blasze do pieczenia. Użyj szpatułki lub czegoś podobnego, a nie ostrego noża.
W przypadku lżejszego wariantu zamiast kremowego szpinaku można użyć warzyw sezonowych, np. brokuły lub kapusta. Do tego dania dobrze smakuje również sałatka zimowa.