Mac'n cheese z krabem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Mac'n cheese z krabem
Fresh brown crab is one of my all-time favourite things to eat, although I tend to save it for special occasions, that way it remains a proper treat. Usually, I like it prepared simply. Some good toast, a spoonful of garlic mayonnaise and a glass of chilled white wine is all you need on a bright summer’s day. Later on in the autumn, I look for warmer, richer and more comforting ways to serve it. Cue this crab mac ‘n’ cheese!
Składniki
Przygotowanie

Składniki

400 g makaronu
  • 50 g masła i trochę więcej do natłuszczenia patelni
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietany, ustawienie śmietanki podwójnej
  • 50 g startego dojrzałego sera cheddar
  • 50 g startego parmezanu lub pecorino
  • 1 mała pęczek koperku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • jedna skórka z cytryny
  • 200 g świeżego białego mięsa kraba
  • garść bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym rondlu z odrobiną soli i ugotować w nim makaron do uzyskania al dente. Następnie odcedzić, spłukać zimną wodą i odstawić na bok.
  • 2
    W międzyczasie rozpuścić masło na patelni. Kiedy roztopione masło zacznie bulgotać, krótko potrzeć czosnek. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.
  • 3
    Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie stopniowo dodawać mleko, aż powstanie kremowy, lekki sos. Mieszając, pozwolić mu zgęstnieć przez kilka minut.
  • 4
    Teraz dodać śmietanę, ser cheddar i połowę parmezanu i mieszać, aż ser się rozpuści.
  • 5
    Następnie dobrze doprawić koperkiem, musztardą, skórką z cytryny i mięsem kraba, solą i pieprzem.
  • 6
    Zdjąć sos z ognia i wmieszać ugotowany makaron. Umieścić wszystko w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
  • 7
    Rozgrzać grill w piekarniku.
  • 8
    Następnie w misce wymieszać bułkę tartą i pozostały starty parmezan z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu i rozprowadzić na makaronie.
  • 9
    Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika pod rozgrzanym grillem na 6-10 minut, aż makaron uzyska złotobrązowy kolor i bąbelki na brzegach.
  • 10
    Wskazówki
  • 11
    W przypadku tego przepisu ważne jest, aby makaron był dobrze ugotowany.
  • 12
    Jeśli nie lubisz mięsa kraba, możesz zastąpić je porem gotowanym na parze lub smażonymi grzybami.