Malinowo-różane ciasto czekoladowe

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Malinowo-różane ciasto czekoladowe
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • miękkie masło, do smarowania brytfanny
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
  • 125 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka wody różanej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g malin
DO DEKORACJI
  • 100 g czekolady deserowej, w kawałkach
  • garść malin
  • kilka różowych płatków róż
  • cukier puder (do smaku)
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 160 °C).
  • 2
    Umieścić brytfannę na środku piekarnika. Wyłożyć podstawę żeliwnej brytfanny Le Creuset papierem do pieczenia, posmarować papier oraz ściany naczynia miękkim masłem.
  • 3
    Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski. Następnie dodać cukier, miękkie masło, jajka, jogurt grecki, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Zmiksować mikserem ręcznym lub drewnianą łyżką przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Następnie wlać ciasto do przygotowanej brytfanny i wygładzić łyżką.
  • 4
    Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 45–50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem pośrodku ciasta czy jest ono upieczone. Jeśli nie, piec przez kolejne 3 do 5 minut. Następnie wyjąć brytfannę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
  • 5
    Aby udekorować ciasto, rozpuścić czekoladę i nałożyć w dowolny, możesz zanurzyć w niej kilka malin. Dodać płatki róż i posypać odrobiną cukru pudru przed podaniem.