Marmolada z gorzkich pomarańczy z imbirem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
PORCJE
2-4 2-4
Marmolada z gorzkich pomarańczy z imbirem
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na 3-4 słoiki 200 ml
  • 2 pomarańcze BIO
  • 3-4 zwykłe pomarańcze
  • 25 g świeżego imbiru
  • 500 g cukru żelującego
  • Przygotowanie

  • 1
    BIO pomarańcze umyć, osuszyć i obrać, usuwając białą skórę.
  • 2
    Skórkę pomarańczową pokroić w drobne paski.
  • 3
    Pozostałe pomarańcze obrać, dodać pomarańcze BIO i wszystko zmiksować.
  • 4
    Imbir obrać i drobno zetrzeć.
  • 5
    Odmierzyć 500 g puree z pomarańczy, umieścić w garnku z 500 g cukru żelującego, startym imbirem i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 4 minuty, ciągle mieszając.
  • 6
    Gorącą marmoladę przelać do sterylnych słoików i dobrze zakręcić.