Mini-burgery z cebulowym chutney

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Mini-burgery z cebulowym chutney
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 g cebuli
  • 200 g cukru brązowego
  • 100 ml czerwonego porto
  • sól
  • pieprz czarny z młynka
  • 2-3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe sosu teriyaki
  • 1-2 łyżeczki sosu Worcester
  • 800 g mielonej wołowiny
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 pęczek rukoli
  • 12 małych plasterków cheddara (po ok. 10 g)
  • Inne:
  • małe szpikulce drewniane
  • 12 mini bułeczek na burgery
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować chutney, należy obrać cebule, pokroić w cienkie krążki lub posiekać. Włożyć razem z brązowym cukrem do garnka i podgrzewać przez około 5 minut. Podlać porto i doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrycia przez ok. 35–40 minut.
  • 2
    Chutney cebulowy doprawić octem. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 3
    Mieloną wołowinę doprawić 2 łyżeczkami soli, pieprzu oraz sosami teriyaki i Worcester. Z tej masy uformować ok. 12 małych klopsików. Olej rozgrzać porcjami na dużej patelni, klopsiki smażyć porcjami przez 4–5 minut, obracając je.
  • 4
    Odsączyć na ręczniku papierowym. Sałatę przebrać, umyć, oczyścić i odsączyć. Bułeczki na burgery przekroić na pół. Na spodnią część bułeczek nałożyć konfiturę cebulową, klopsiki, sałatę i ser.
  • 5
    Nałożyć górną część bułeczki. Bułeczkę można nadziać na szpikulec.