Mini ciasto marmurkowe

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Mini ciasto marmurkowe
Dzięki marmurkowym warstwom wanilii i czekolady to mini ciasto posmakuje każdemu.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 20 ml masła, stopionego
  • 375 g drobnego cukru
  • 3 jajka kur z wolnego wybiegu
  • 120 g maślanki
  • 5 ml pasty waniliowej
  • 400 g mąki tortowej
  • 7g proszku do pieczenia
  • 2,5g sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 30 g kakao w proszku
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Wyłóż Mini Formę Le Creuset 18,5 cm papierem do pieczenia.
  • 3
    Roztop masło i odstaw na bok. Używając miksera elektrycznego, ubij cukier i jajka razem, aż podwoją swoją objętość i uzyskają blady kolor. Wymieszaj stopione, schłodzone masło, maślankę i pastę waniliową. Powoli dodawaj płyn do jajek i cukru, ubijając je podczas dodawania.
  • 4
    Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawaj suche składniki w partiach, po jednej trzeciej na raz, do mokrych składników aż do ich połączenia. Podziel ciasto na dwie oddzielne miski.
  • 5
    Przesiej proszek kakaowy do jednej miski ciasta i delikatnie ubij do połączenia, tworząc czekoladową masę. Wlej naprzemienne ciasta do formy, aby uzyskać efekt marmurkowy.
  • 6
    Nożem do ciasta zrób zygzak w miksturze. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką, patyczek będzie suchy. Odstaw formę na 20 minut a następnie postaw na powierzchni chłodzącej przed krojeniem.