Moussaka z jagnięciną i batatami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Moussaka z jagnięciną i batatami
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oleju do pieczenia
  • 1 duża, posiekana cebula czerwona
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka łagodnego proszku curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki stołowe chutney pomidorowego
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 400 g batatów pokrojonych wzdłuż na plasterki o grubości 1 - 2 cm
  • 400 g bakłażanów pokrojonych wzdłuż na plasterki o grubości 1 - 2 cm
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Na sos beszamelowy:
  • 100 g masła solonego
  • 100 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 50 g startego sera
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
  • 2
    Najpierw należy podgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebule przez 5 minut, aby stały się miękkie. Dodać czosnku i smażyć przez kolejną minutę.
  • 3
    Mięso mielone włożyć do brytfanny i podsmażyć, aż stanie się kruche i rumiane. Następnie posypać ziołami, cynamonem, papryką, curry i kminkiem i dobrze wymieszać. Dodać chutney pomidorowego.
  • 4
    Następnie dodać posiekane pomidory Wszystkie składniki dobrze wymieszać i gotować przez około 30 minut na średnim ogniu, aż sos odparuje i pozostanie kremowy sos z mięsa mielonego.
  • 5
    W międzyczasie wrzucić plastry batatów do wrzącej osolonej wody i blanszować je lekko przez 5 minut, aż staną się miękkie. Ziemniaki odcedzić i odstawić.
  • 6
    Na blasze do pieczenia ułożyć plastry bakłażana i posmarować odrobiną oleju. Umieść w piekarniku pod gorącą grzałką grillową, aż plastry zaczną się rumienić. Plastry bakłażana także odłożyć na bok, będą potrzebne dopiero przy układaniu warstw moussaki.
  • 7
    Na koniec przyrządzany jest sos beszamelowy. W tym celu należy przygotować najpierw zasmażkę: masło rozpuścić w małym rondelku i dokładnie wymieszać z mąką. Gotować przez około 2 minuty na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając.
  • 8
    Następnie stopniowo dodawać mleko. Aby uzyskać gładki, lśniący sos, mieszać bez przerwy, aż zasmażka wchłonie mleko. Po dodaniu całego mleka posypać gałką muszkatołową, dodać jajko, wymieszać i zdjąć sos z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
  • 9
    Aby ułożyć moussakę warstwami, należy rozprowadzić mięso mielone równomiernie na dnie brytfanny. Następnie ułożyć bakłażana, a na to plasterki batatów. Na koniec polać sosem, a na górę posypać warstwę startego sera. Piec w piekarniku przez 35-40 minut, aż ser stanie się złocisty i chrupiący.
  • 10
    Moussakę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Podawać ze świeżą sałatką grecką.
 
Zamiast batatów można również użyć zwykłych ziemniaków. W takim przypadku podczas blanszowania należy je gotować w wodzie o 3-5 minut dłużej. || Zamiast jagnięciny można w tym przepisie użyć innego mięsa mielonego. Do przygotowania moussaki nadaje się także np. wieprzowina, mielona wołowina lub mięso indycze, chociaż to nie będzie już tradycyjna receptura.
 
 
Le Creuset