Mus śmietanowy z rabarbarem i imbirem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Mus śmietanowy z rabarbarem i imbirem
„Ten mus pełen imbiru jest tak niezwykle lekki, puszysty i kolorowy, że aż trudno mu się oprzeć. Rabarbar dodaje mu przyjemnej wyrazistości i odrobiny jasnoróżowego koloru. Śmietanka wegańska może nie stworzyć sztywnej piany – ubij ją na tyle, na ile się da”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

RABARBAR
  • 2 łodygi rabarbaru, cienko pokrojone (patrz poniżej alternatywne produkty)
  • 1 czubata łyżka drobnego cukru
MUS
  • 300 ml śmietany kremówki lub śmietanki wegańskiej
  • 100 ml gęstego jogurtu greckiego lub jogurtu kokosowego
  • 6 kawałeczków kandyzowanego imbiru, 4 kawałki drobno posiekanego imbiru, 2 kawałki cienko pokrojonego w plasterki imbiru i 1 łyżka syropu imbirowego ze słoika
  • Skórka z połówki niewoskowanej cytryny
Owoce sezonowe
  • Truskawki, surowe, pokrojone na plasterki
  • Maliny, surowe, rozgniecione
  • Gruszka, surowa, pokrojona na cienkie plastry
  • Śliwki, gotowane z małą ilością cukru
  • Agrest, gotowany z małą ilością cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika 190°C, stopień 5 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Do garnka włóż rabarbar oraz cukier i gotuj przez 2 minuty, do momentu aż cukier zamieni się w różowy syrop, ale rabarbar nadal będzie chrupiący. Odstaw do ostudzenia na 20 minut.
  • 3
    Ubij lekko śmietanę kremówkę lub śmietankę wegańską, po czym wlej jogurt i delikatnie połącz oba składniki.
  • 4
    Dodaj drobno posiekany imbir i wymieszaj z syropem imbirowym i skórką cytrynową. Kiedy ugotowany rabarbar ostygnie, dodaj połowę do masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszaj.
  • 5
    Nałóż równe porcje do 4 foremek do zapiekania Le Creuset, dekorując na wierzchu pozostałym rabarbarem i cienko pokrojonym w plasterki imbirem.
  • 6
    Uwagi szefa kuchni: Ilość cukru można dostosować w zależności od słodyczy owoców.