Mus z białej czekolady z kardamonem i malinami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Powyżej 2 godziny Powyżej 2 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Mus z białej czekolady z kardamonem i malinami
A great dinner party dessert, this velvety white chocolate mousse features a touch of sophistication by the addition of cardamom. The cardamom seeds in this mousse are an acquired taste and can be left out if you prefer.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 owoce kardamonu
  • 100 g białej czekolady
  • 1 duże jajko
  • 25 ml cukru pudru
  • 125 ml bitej śmietany
  • do dekoracji: 125 ml bitej śmietany, świeżych malin, cukru pudru, do posypania
  • Przygotowanie

  • 1
    Ostrożnie rozłamać owoc kardamonu. Jeśli skorupka nie chce pęknąć, spróbować użyć moździerzu i ostrożnie otwórzyć tłuczkiem. Teraz rozgnieć nasiona. Do rozdrobnienia nasion wystarczy mocny, powolny ruch (wcześniej usunąć łuskę).
  • 2
    Czekoladę połamać na kawałki i umieścić z pokruszonymi ziarnami kardamonu w żaroodpornej misce nad rondelkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody. Mieszać, do czasu aż czekolada się rozpuści. Odstawić miskę i pozwolić jej trochę ostygnąć.
  • 3
    W misce wymieszać jajko z cukrem, aż utworzy się gęsta masa. Następnie ostrożnie dodać ostudzoną czekoladę.
  • 4
    Teraz ostrożnie dodać bitą śmietanę.
  • 5
    Wlać mus do dwóch foremek w kształcie serduszek i wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 6
    Podawać mus z bitą śmietaną i udekorować go świeżymi malinami i cukrem pudrem.