Mus z dzikich jagód z ziołami, jagodami i ciastkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Mus z dzikich jagód z ziołami, jagodami i ciastkami
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 400 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 60 g drobnego cukru (¼ szklanki)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 filiżanki (500 ml) śmietanki
  • Do dekoracji:
  • zioła
  • ciastka kruche (kupione w sklepie)
  • maliny liofilizowane
  • świeże jagody
  • ryż dmuchany lub proso
  • kandyzowane buraki
  • Przygotowanie

  • 1
    Zmiksować jagody na puree, następnie przecedzić przez drobne sito. W misce nałożyć gąbkę / żelatynę nalewając zimne mleko.
  • 2
    W rondelku na małym ogniu dodać puree jagodowe i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę mlecznej żelatyny i mieszać do rozpuszczenia (nie gotuj). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • 3
    Ubić śmietanę. Delikatnie wrzucać porcjami puree jagodowe do śmietany, aby nie wypuścić powietrza z kremu. Podzielić na cztery miseczki na płatki z kolekcji Le Creuset Botanique i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
  • 4
    Podawać z liofilizowanymi malinami, dzikimi jagodami, dmuchanym ryżem lub kaszą jaglaną, kruchymi ciasteczkami i kandyzowanymi buraczkami.