Najlepsze czekoladowe Brownie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Najlepsze czekoladowe Brownie
Pomiń brownie kupione w sklepie i przygotuj własną dekadencką wersję na tacy na 12 brownies. Idealne do dzielenia, mogą być przechowywane w hermetycznym pojemniku przez maksymalnie dwa dni.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g deserowych płatków czekoladowych
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g mąki tortowej
  • 30 g kakao w proszku
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów pekan
  • 50 g płatków czekoladowych
  • 50 g płatków z białej czekolady
  • Lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 porcji brownie.
  • 2
    W misce żaroodpornej roztop masło i deserowe płatki czekoladowe. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    W międzyczasie, korzystając z miksera, ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż do uzyskania piany o podwójnej objętości i jasnej barwie. Następnie delikatnie połącz roztopioną czekoladę i masło z mieszanką jajek.
  • 4
    Przesiej mąkę tortową, kakao w proszku i proszek do pieczenia do mokrych składników. Za pomocą łyżki połącz obie części. Odłóż dwanaście orzechów pekan do dekoracji.
  • 5
    Posiekaj na grubo pozostałe orzechy pekan i dodaj je wraz z czekoladowymi płatkami i płatkami z białej czekolady do powstałej mieszanki, a następnie połącz. Podziel mieszankę na 12 części formy do pieczenia brownie.
  • 6
    Każde brownie udekoruj połówką orzecha pekan. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na tacy na 5 minut; delikatnie wyjmij. Najlepiej podawaj na ciepło z lodami waniliowymi. Ewentualnie, przechowuj w hermetycznym pojemniku przez dwa dni.