Okonomiyaki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Okonomiyaki
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na naleśniki:
  • 250 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 20 g dashi proszek instant bulin warzywny instant
  • 250 g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 8 krewetek bez skorup, opcjonalnie
  • 4 jajka
  • 1 szczypta pieprzu
  • 8 plastrów boczku
  • ewentualnie 1 – 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
Pozostałe:
  • japoński sos BBQ (sos okonomi)
  • japoński majonez (np. kewpie), oba dostępne w japońskich delikatesach
  • 3 łyżki stołowe płatków rybnych bonito
  • kilka liści kolendry
  • 2 drobno posiekane dymki, opcjonalnie
  • 20 g drobno posiekanego imbiru, opcjonalnie
  • Przygotowanie

  • 1
    Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Rozpuścić proszek dashi w wodzie i powoli wmieszać do mąki, tak aby nie powstały grudki.
  • 2
    Usunąć zewnętrzne liście kapusty i twardą łodygę, przekroić na pół i posiekać.
  • 3
    Marchewkę obrać i pokroić w małe słupki.
  • 4
    Krewetki drobno pokroić, dodać je do mieszanki rzadkiego ciasta wraz z kapustą, marchewką i jajkami, a następnie wszystko dobrze wymieszać i doprawić pieprzem.
  • 5
    Paski boczku usmażyć na płycie grillowej bez dodatku oleju, zdjąć z płyty i odstawić na papierze kuchennym. Olej sezamowy rozgrzać na płycie grillowej i dodać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić jak naleśnik. Przykryć i smażyć przez około 4 do 5 minut. Następnie ułożyć plastry bekonu na okonomiyaki (naleśnik) i ostrożnie obrócić. Smażyć przez kolejne 5 minut.
  • 6
    Okonomiyaki/naleśniki zdjąć z patelni i polać sosem okonomi i majonezem kewpie w zygzakowaty wzór na naleśnikach. Udekorować szczypiorkiem, posiekanym imbirem, kolendrą i płatkami bonito, podawać na gorąco. Cały proces powtórzyć z resztą ciasta.