Omlet klasyczny

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Omlet klasyczny
Idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Delikatne składniki, takie jak jajka, z łatwością usuniesz z naszych patelni ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 jajka kurze z wolnego wybiegu
  • Sól morska i pieprz
  • Oliwa z oliwek
OPCJONALNIE, DO PODANIA
  • 3 małe kulki sera mozzarella
  • Pomidory suszone
  • Świeża bazylia
  • Przygotowanie

  • 1
    W misce ubij jajka i dodaj sól i pieprz do smaku.
  • 2
    Na patelni ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset 24 cm podgrzej na średnim ogniu niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie wytrzyj nadmiar oleju papierem kuchennym. Do nagrzanego naczynia dodaj masę jajeczną.
  • 3
    Jajka powinny natychmiast zacząć się ścinać. Za pomocą szpatułki przeciągnij krawędzie surowego omletu w kierunku środka naczynia.
  • 4
    W tym momencie wyłącz ogień i pozwól, by omlet jeszcze chwilę się smażył. Złóż omlet na pół, połóż na nim kawałki mozzarelli, suszone pomidory i świeżą bazylię.