One-Pot-Pasta

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
One-Pot-Pasta
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g pomidorów cherry, w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobne plasterki
  • 250 g makaronu risoni
  • 3 łyżeczki kaparów, 1 łyżeczka zalewy
  • 80 g oliwek bez pestek, 60 ml zalewy
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 50 g parmezanu ze skórką
  • garść świeżych liści bazylii
  • 360 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek + coś do skropienia
  • Przygotowanie

  • 1
    Oddzielić skórkę parmezanu i odłożyć na bok.
  • 2
    Następnie dodać składniki warstwa po warstwie w następującej kolejności do Cocotte Every: Pomidory, cebula, czosnek, risoni, kapary i zalewa, oliwki i zalewa, skórka parmezanu, połowa liści bazylii, trochę soli i pieprzu, bulion, woda i oliwa z oliwek. Płyn powinien prawie zakrywać składniki.
  • 3
    Doprowadzić wszystkie składniki do wrzenia na 3 – 4 minuty na średnim ogniu, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie podwyższyć temperaturę i gotować przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby składniki się równomiernie ugotowały, a risoni nie przywarło do dna garnka.
  • 4
    Wyłączyć kuchenkę i odstawić na kolejne 10 minut z zamkniętą pokrywką, aż bulion odparuje i makaron będzie ugotowany.
  • 5
    Wyciągnąć skórkę parmezanu i resztę pokropić olejem, posypać potartym parmezanem i pozostałą bazylią.