Onigiri

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Onigiri
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na masę ryżową:
  • 100 g fileta z łososia
  • sól
  • 500 g ryżu do sushi
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka stołowa suszonych płatków ryby bonito
Pozostałe składniki:
  • 5 umeboshi (morele japońskie marynowane w soli)
  • 2 liście nori (algi)
  • japoński sos sojowy do zanurzania
  • pikle do dekoracji, na przykład marynowana rzodkiew lub imbir
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 200 °C
  • 2
    Łososia posolić i piec w piekarniku na ruszcie przez około 1 godzinę. Następnie rozdrobnić blenderem.
  • 3
    Ryż umieścić w dużej misce. Zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Odlać wodę i ponownie umyć ryż, proces powtarzać, aż woda pozostanie czysta. Ryż odcedzić na sicie i dodać 550 ml zimnej wody i soli do Cocotte Every. Moczyć przez 30 minut.
  • 4
    Ryż gotować bez pokrywki na średnim ogniu. Następnie gotować przez 5 minut z zamkniętą pokrywką (w przypadku Cocotte Every chodzi o wewnętrzną pokrywkę ceramiczną i żeliwną pokrywkę). Wyłączyć pole grzewcze. Cocotte Every pozostawić na kuchence i pozostawić ryż pod przykryciem przez 25–30 minut aż dojdzie. Lekko rozdrobnić ryż widelcem przed dalszym przetwarzaniem.
  • 5
    Wymieszać ocet, cukier, odrobinę soli, olej sezamowy i czarny sezam. Ryż pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • 6
    Umeboshi wydrylować i za pomocą widelca rozgnieść na pastę. Ryż rozdzielić na 3 miski. Jedną miskę doprawić płatkami bonito, drugą suszonym łososiem, a trzecią pastą umeboshi.
  • 7
    Pierwszy liść nori pociąć na 6 pasków o wymiarach 4 x 8 cm za pomocą nożyczek kuchennych. Aby to zrobić, pociąć arkusz wzdłuż na 3 równe części i ponownie przeciąć na pół. To samo powtórzyć z drugim liściem nori.
  • 8
    Zwilżyć ręce wodą i podzielić różne mieszanki ryżu na 4 małe kulki. Kulki mocno ścisnąć razem i uformować w trójkąty.
  • 9
    Trójkąty zawinąć w liście nori, tak aby górny róg ryżu pozostał widoczny.
  • 10
    Ułożyć po jednym onigiri z każdego rodzaju na talerzu i podawać z sosem sojowym do zanurzania. Opcjonalnie można podać również pikle.
  • 11
     
  • 12
    Wskazówka: Ryż można doprawić dowolnymi innymi składnikami. W azjatyckich sklepach spożywczych można znaleźć wiele gotowych przypraw i form do ryżu. Są w różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i z różnych materiałów. Jednym z najbardziej popularnych i najczęściej używanych jest trójkątny kształt onigiri. Przed użyciem zaleca się dodanie do formy odrobiny wody i soli, a dopiero potem ryżu – wtedy nie będzie tak mocno przywierać do formy.