Świętuj bogactwo morza z tym soczystym risotto z owocami morza, wysadzanym słodkimi kawałkami homara i kraba królewskiego. Homar i krab są najpierw gotowane w skorupce, podawane z białym winem i aromatycznym koprem włoskim, tworząc pachnący bulion z owoców morza, który jest następnie używany do przygotowania eleganckiego risotto. Soczyste pomidory i świeże zioła są dodawane do risotto wraz z posiekanymi skorupiakami, aby uzyskać pikantny smak lata.
Pikantny proszek umami z borowików to sekret tych żeberek, wyrafinowanego dania, które z pewnością zrobi wrażenie, ale jest łatwe do przygotowania z wyprzedzeniem. Mięsiste żeberka duszone są w czerwonym winie i bulionie, aż staną się mięciutkie. Przed podaniem polewa się je maślaną mieszanką czosnku i smażonych grzybów. Podawaj żeberka z tłuczonymi ziemniakami, polentą lub nawet poduszkowatymi gnocchi, aby wchłonąć każdy ostatni kawałek sosu z borowików.
Ciemna czekolada i czerwone wino łączą się, tworząc luksusowo gładki pot de crème. Kluczem do uzyskania jedwabistej konsystencji są dwie rzeczy: powolne temperowanie żółtek w gorącej śmietanie, a następnie pieczenie kokosanek w kąpieli wodnej w celu uzyskania delikatnego, równomiernego ciepła. Ten dekadencki deser jest idealnym zakończeniem następnego przyjęcia. Pot de crème można przygotować nawet dwa dni wcześniej, więc po kolacji wystarczy dodać do niego bitą śmietanę i cieszyć się chwilą.
Te nadziewane muszle są inspirowane klasycznym rzymskim daniem makaronowym cacio e pepe, które łączy ser Pecorino-Romano i czarny pieprz w jedwabistym, bogatym sosie śmietanowym. W tej wersji duże muszle makaronowe są najpierw wypełniane mieszanką sera ricotta, a następnie umieszczane w gęstym sosie śmietanowym, który gęstnieje podczas pieczenia w prostokątnej formie do zapiekania. Podawaj ze świeżą sałatką ogrodową, aby uzyskać pyszny, prosty i dekadencki obiad z piekarnika.
Rozkoszuj się luksusową mieszanką gorzkiej czekolady i kardamonu w pysznym napoju. Porcja dla dwóch osób, szybka w przygotowaniu. Nalej i delektuj się tym wyrafinowanym, aromatycznym napojem, aby urozmaicić sobie dzień.
Penne. Spaghetti. Farfalle. W tym garnku ugotujesz swój ulubiony makaron. Oczywiście jest też idealny do wszystkich innych rodzajów dań — gotowania ryżu, warzyw czy przygotowywania pysznych domowych sosów. Wielowarstwowa konstrukcja szybko się nagrzewa i zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co daje doskonałe rezultaty.
Cechy:
Wygodne oznaczenia pojemności zostały zaprojektowane specjalnie, by ułatwić gotowanie i uczynić je jeszcze przyjemniejszym.
Najlepsze w swojej klasie: nasze produkty są wytwarzane z najszlachetniejszych materiałów w zakładach na całym świecie, dzięki czemu cechuje je jakość, jakiej oczekujesz od Le Creuset.
Wybierz swoją płytę kucharską: Nasze 3-Ply naczynie ze stali nierdzewnej nadaje się do wszystkich płyt kuchennych i tradycyjnego piekarnika i jest bezpieczne w temperaturze do 260°C. Nie nadaje się do kuchenek mikrofalowych.
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przygotuj wewnętrzną powłokę nieprzywierającą nasmarowując ją olejem roślinnym lub kukurydzianym przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie przemyj produkt gorącą wodą i dokładnie osusz.
Przy pierwszym smażeniu wlej tyle oleju roślinnego, aby pokrył powierzchnię dna. Delikatnie podgrzej olej i obracaj produktem tak, aby nanieść go również na boczne ścianki. Zdejmij produkt ze źródła ciepła i zostaw do ostygnięcia, a następnie wyczyść ręcznikiem papierowym.
Gotowanie:
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. Można również używać przyborów metalowych, lecz powinno się zachować ostrożność. Nie powinno się nimi skrobać po powierzchni nieprzywierającej. Unikaj uderzania metalowymi przyborami o górną krawędź produktu z nieprzywierającą powłoką, by uniknąć jej uszkodzenia. NIE NALEŻY używać mikserów, blenderów ręcznych, elektrycznych lub akumulatorowych, noży ani innych ostrych narzędzi wewnątrz patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ może się ona uszkodzić.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj produkt stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać większy ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Aby smażyć bez tłuszczu, podgrzej produkt na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie naczynie jest gotowe, aby umieścić w nim jedzenie.
Nie zostawiaj produktu bez nadzoru i nie pozwól, by sucha powłoka nieprzywierająca się przegrzała. Może to spowodować jej uszkodzenie.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Jeśli korzystasz z soli, nie syp jej bezpośrednio na powierzchnię ze stali nierdzewnej. Dodaj ją do gorącej wody lub potrawy, by uniknąć uszkodzenia produktu.
Najlepszy rezultat osiągniesz, umieszczając produkt na blasze lub ruszcie.
Nigdy nie kładź produktu na dnie piekarnika – może to wpłynąć na zwiększenie się temperatury pieczenia, a co za tym idzie szybszego, niekontrolowanego pieczenia, które może spowodować uszkodzenie produktu.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Czyszczenie:
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka miniut, aby produkt się wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Grill
Piekarnik
Kuchenka Elektryczna
Ceramiczna płyta kuchenna
Kuchenka Gazowa
Kuchenka Indukcyjna
ABCDE
20
221624.530.45
Uwaga:
A = Szerokość;
B = Głębokość;
C = Wysokość;
D = Długość;
E = Pojemność;
Wszystkie wymiary podano w cm, z wyjątkiem pojemności, która podana jest w litrach.
Penne. Spaghetti. Farfalle. W tym garnku ugotujesz swój ulubiony makaron. Oczywiście jest też idealny do wszystkich innych rodzajów dań — gotowania ryżu, warzyw czy przygotowywania pysznych domowych sosów. Wielowarstwowa konstrukcja szybko się nagrzewa i zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co daje doskonałe rezultaty.
Cechy:
Wygodne oznaczenia pojemności zostały zaprojektowane specjalnie, by ułatwić gotowanie i uczynić je jeszcze przyjemniejszym.
Najlepsze w swojej klasie: nasze produkty są wytwarzane z najszlachetniejszych materiałów w zakładach na całym świecie, dzięki czemu cechuje je jakość, jakiej oczekujesz od Le Creuset.
Wybierz swoją płytę kucharską: Nasze 3-Ply naczynie ze stali nierdzewnej nadaje się do wszystkich płyt kuchennych i tradycyjnego piekarnika i jest bezpieczne w temperaturze do 260°C. Nie nadaje się do kuchenek mikrofalowych.
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przygotuj wewnętrzną powłokę nieprzywierającą nasmarowując ją olejem roślinnym lub kukurydzianym przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie przemyj produkt gorącą wodą i dokładnie osusz.
Przy pierwszym smażeniu wlej tyle oleju roślinnego, aby pokrył powierzchnię dna. Delikatnie podgrzej olej i obracaj produktem tak, aby nanieść go również na boczne ścianki. Zdejmij produkt ze źródła ciepła i zostaw do ostygnięcia, a następnie wyczyść ręcznikiem papierowym.
Gotowanie:
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. Można również używać przyborów metalowych, lecz powinno się zachować ostrożność. Nie powinno się nimi skrobać po powierzchni nieprzywierającej. Unikaj uderzania metalowymi przyborami o górną krawędź produktu z nieprzywierającą powłoką, by uniknąć jej uszkodzenia. NIE NALEŻY używać mikserów, blenderów ręcznych, elektrycznych lub akumulatorowych, noży ani innych ostrych narzędzi wewnątrz patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ może się ona uszkodzić.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj produkt stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać większy ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Aby smażyć bez tłuszczu, podgrzej produkt na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie naczynie jest gotowe, aby umieścić w nim jedzenie.
Nie zostawiaj produktu bez nadzoru i nie pozwól, by sucha powłoka nieprzywierająca się przegrzała. Może to spowodować jej uszkodzenie.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Jeśli korzystasz z soli, nie syp jej bezpośrednio na powierzchnię ze stali nierdzewnej. Dodaj ją do gorącej wody lub potrawy, by uniknąć uszkodzenia produktu.
Najlepszy rezultat osiągniesz, umieszczając produkt na blasze lub ruszcie.
Nigdy nie kładź produktu na dnie piekarnika – może to wpłynąć na zwiększenie się temperatury pieczenia, a co za tym idzie szybszego, niekontrolowanego pieczenia, które może spowodować uszkodzenie produktu.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Czyszczenie:
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka miniut, aby produkt się wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Grill
Piekarnik
Kuchenka Elektryczna
Ceramiczna płyta kuchenna
Kuchenka Gazowa
Kuchenka Indukcyjna
ABCDE
20
221624.530.45
Uwaga:
A = Szerokość;
B = Głębokość;
C = Wysokość;
D = Długość;
E = Pojemność;
Wszystkie wymiary podano w cm, z wyjątkiem pojemności, która podana jest w litrach.