Karmelizowane słodkie ziemniaki, chrupiący boczek i daktyle łączą się z ziemistym tymiankiem w tej ciepłej, przyjemnej mieszaninie – idealnej na jesienne poranki lub spotkania brunchowe.
Ciemne kakao i jogurt grecki sprawiają, że te babeczki są bogate i wilgotne. Upiorny przysmak na Halloween, który dzieci pokochają dekorować lukrem i posypkami.
Świętuj bogactwo morza z tym soczystym risotto z owocami morza, wysadzanym słodkimi kawałkami homara i kraba królewskiego. Homar i krab są najpierw gotowane w skorupce, podawane z białym winem i aromatycznym koprem włoskim, tworząc pachnący bulion z owoców morza, który jest następnie używany do przygotowania eleganckiego risotto. Soczyste pomidory i świeże zioła są dodawane do risotto wraz z posiekanymi skorupiakami, aby uzyskać pikantny smak lata.
Pikantny proszek umami z borowików to sekret tych żeberek, wyrafinowanego dania, które z pewnością zrobi wrażenie, ale jest łatwe do przygotowania z wyprzedzeniem. Mięsiste żeberka duszone są w czerwonym winie i bulionie, aż staną się mięciutkie. Przed podaniem polewa się je maślaną mieszanką czosnku i smażonych grzybów. Podawaj żeberka z tłuczonymi ziemniakami, polentą lub nawet poduszkowatymi gnocchi, aby wchłonąć każdy ostatni kawałek sosu z borowików.
Ciemna czekolada i czerwone wino łączą się, tworząc luksusowo gładki pot de crème. Kluczem do uzyskania jedwabistej konsystencji są dwie rzeczy: powolne temperowanie żółtek w gorącej śmietanie, a następnie pieczenie kokosanek w kąpieli wodnej w celu uzyskania delikatnego, równomiernego ciepła. Ten dekadencki deser jest idealnym zakończeniem następnego przyjęcia. Pot de crème można przygotować nawet dwa dni wcześniej, więc po kolacji wystarczy dodać do niego bitą śmietanę i cieszyć się chwilą.
Duś swój ulubiony gulasz na płycie kuchennej lub pozostaw w piekarniku, aby wydobyć głębię wszystkich pysznych smaków i je ze sobą połączyć. Ten żeliwny okrągły garnek dzięki pochylonym ściankom, kopułowej pokrywce i równomiernemu rozprowadzaniu ciepła sprawia, że gotowanie dań jednogarnkowych jest jeszcze większą przyjemnością.
Cechy:
Zawsze na chłodno: nasze gałki są odporne na wysokie temperatury (do 260°C) i zostały zaprojektowane tak, by zapewnić pewny chwyt przy podnoszeniu pokrywki, nawet w rękawicach.
Uchwyt jak marzenie: nasze duże uchwyty umożliwiają bezproblemowe przestawianie naczynia z kuchenki do piekarnika lub na stół, nawet w rękawicach.
Naprawdę uniwersalne naczynie: używaj go w piekarniku, na kuchence, płycie indukcyjnej, a nawet pod grillem.
Świetny smak jedzenia: żeliwo zatrzymuje ciepło, by potrawy gotowały i smażyły się równomiernie. Twoje pyszne potrawy dłużej pozostaną też ciepłe na stole.
Zatrzymują wilgoć: nasze dopasowane pokrywki pomagają zachować wilgoć i uwydatnić smak, by jedzenie było idealnie ugotowane.
Łatwe chwytanie: stylowe i wygodne uchwyty umożliwiają bezpieczne podnoszenie.
Płynne ruchy: Wyjątkowe zaokrąglone boki sprawiają, że mieszanie jest banalnie łatwe i skuteczne.
Nie za gorąco: gotuj na stałym, małym lub średnim ogniu, aby zadbać o żeliwo i uzyskać pyszne efekty.
Współczesna ikona: To naczynie o charakterystycznym designie z trzema pierścieniami świetnie współgra z naszymi kultowymi garnkami żeliwnymi, więc idealnie uzupełni Twoją kolekcję Le Creuset.
Najlepsze w swojej klasie: nasze produkty są wytwarzane z najszlachetniejszych materiałów w zakładach na całym świecie, dzięki czemu cechuje je jakość, jakiej oczekujesz od Le Creuset.
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Gotowanie:
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. NIE UŻYWAJ noży lub przyborów metalowych, ponieważ mogą one zadrapać emaliowaną powierzchnię produktu.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Nie ustawiaj pustego naczynia na ogniu, ponieważ spowoduje to przegrzanie, a w efekcie zniszczenie produktu oraz kuchenki.
Nigdy nie przesuwaj produktu po kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Gorący produkt stawiaj na powierzchni odpornej na wysokie temperatury
Czyszczenie:
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka minut, aby produkt się wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Wytrzyj wszystkie resztki z dna oraz boków produktu. Jeśli jakieś resztki przywarły do produktu, napełnij naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia i pozostaw do namoczenia przez 15-20 minut, a następnie wyczyść jak zwykle.
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.
Po umyciu dokładnie wysusz produkt i przechowuj go w suchym miejscu.
Korpus brytfanny: Brytfanny z wbudowanymi uchwytami żeliwnymi i fenolowymi gałkami można myć w zmywarce. Jednak stałe zmywanie naczyń może prowadzić do stępienia emalii.
Pokrywka: pokrywy ze stali nierdzewnej i pokrętłami fenolowymi można myć w zmywarce. Pokrywki ze złotymi, opalizującymi, miedzianymi i czarnymi niklowanymi pokrętłami należy myć ręcznie, aby zachować ich wykończenie.
Użytkowania:
Zalecamy okresowe dokręcanie gałki do pokrywki. Podczas dokręcania należy uważać, aby nie dokręcić śrub zbyt mocno.