A light, sweet dough ball with a soft, rich and buttery honey almond crust.
                          
                      
                      Główne SKŁADNIKI
                                     
                                         - Chleb i Zboża
 
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
- 300 g mąki
 - ½ łyżeczki soli
 - 125-150 ml letniego mleka
 - 3 łyżki cukru
 - ½ kostki drożdży (ok. 20 g)
 - 50 g masła, płynnego
 - 1 żółtko
 - 200 ml mleka
 - 2 łyżki miodu akacjowego
 - 40 g masła
 - 1 łyżka migdałów w plasterkach
 
SOS MIGDAŁOWY
                            - 500 ml mleka
 - 40 g cukru
 - 1⁄2 laski wanilii
 - 10 g skrobi kukurydzianej
 - 2 żółtka
 - 100 g pasty marcepanowej
 - 2 cl likieru migdałowego (amaretto)
 
SOS WIŚNIOWY
                            - 2 łyżki skrobi kukurydzianej
 - 400 g wiśni morello ze szklanki
 - 1 laska cynamonu
 - 1 kawałek skórki cytryny
 - 4 łyżki cukru
 
SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
                            - 80 ml mleka
 - 40 ml śmietanki
 - 1 łyżka cukru
 - 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
 
- 
                            
Przygotowanie
 - 
                                1Do miski wsypać mąkę i sól. Zrobić w środku zagłębienie i wrzucić do niego drożdże. Wymieszać z odrobiną letniego mleka i mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
 - 
                                2Dodać resztę mleka, cukier, żółtko i roztopione masło i ubijać, aż ciasto zacznie bąbelkować i nabierze lekkiego połysku.
 - 
                                3Przykryć i odstawić ciasto do dwukrotnego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
 - 
                                4Podzielić ciasto na sześć równych kawałków, uformować z nich kulki z odrobiną mąki. Posmarować rondelek odrobiną masła, ułożyć kulki ciasta blisko siebie w rondelku i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
 - 
                                5Rozgrzać piekarnik do 170-180 ° C.
 - 
                                6Teraz w rondelku ostrożnie podgrzać mleko z masłem i miodem i polać ciasto połową.
 - 
                                7Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor. Po około 15 minutach wlać resztę mieszanki mlecznej, posypać pokrojonymi w plasterki migdałami i dokończ pieczenie.
 - 
                                8WSKAZÓWKA:Poniższe sosy również wspaniale smakują!
 - 
                                9SOS MIGDAŁOWY
 - 
                                10Do sosu dodać 2-3 łyżki mleka, aby wymieszać skrobię kukurydzianą, a resztę zagotować z cukrem i laską wanilii w rondelku.
 - 
                                11Dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z 2-3 łyżkami mleka i żółtkami.
 - 
                                12Wyjąć laskę wanilii z garnka i usunąć miąższ. Sos zagęścić skrobią, energicznie mieszając trzepaczką.
 - 
                                13Marcepan zetrzeć średnio drobno, wymieszać z gorącym sosem waniliowym, aż sos będzie gładki. Dodać likier, przecedzić sos przez sito i podawać
 - 
                                14SOS WIŚNIOWY
 - 
                                15W przypadku sosu wiśniowego, wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami soku wiśniowego ze szklanki, aż będzie gładka. Wiśnie z sokiem, cynamonem, skórką z cytryny, cukrem i 100 ml wody włożyć do rondla i zagotować.
 - 
                                16Mieszając, dodać wymieszaną skrobię i zagotować.
 - 
                                17Usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny i ostudź.
 - 
                                18SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
 - 
                                19Mleko, śmietanę i cukier włożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
 - 
                                20Zdjąć rondel z ognia i dodać czekoladę. Dokładnie wymieszać miksturę, aż wszystkie kawałki czekolady się stopią.
 - 
                                21Ciesz się ciepłym sosem czekoladowym lub przechowuj go w lodówce.
 
                                 In addition, the following sauces taste wonderful. The ingredients of the cherry and chocolate sauce together are sufficient for the steamed dough balls recipe above.
                             
                        
                             
                                 If you do not have a vanilla pod available for the almond sauce, use either 1 teaspoon of vanilla extract or if you love almond, add 1 teaspoon of almond extract.
                             
                        
                             
                                 The steamed buns are delicious served warm with a cup of tea just as they are if you don’t have time to make the sauces to serve as a dessert.