Pieczone udka z kurczaka z koprem i fasolką

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Pieczone udka z kurczaka z koprem i fasolką
Ten prosty przepis na pieczonego kurczaka wymaga tylko kilku składników i jednej brytfanny, a sprawdza się idealnie na niedzielny obiad.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg udek z kurczaka ze skórką
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 pokrojone bulwy kopru włoskiego
  • 2 × 400 g puszki fasolki jaś, odcedzonej
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • Można podać z tartym pecorino i gotowanym na parze jarmużem
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C/190°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 7 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Umieść Owalną Brytfannę żeliwna Le Creuset  na średnim ogniu z łyżką oleju. Włóż udka z kurczaka ze skórką do gorącego naczynia i smaż na złocistobrązowy kolor, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 2 minuty. Powtórz dla wszystkich udek, aż będą przyrumienione i wyjmij je na odwróconą pokrywkę.
  • 3
    Dodaj koper włoski oraz czosnek do naczynia i pozostaw do zmiękczenia na około 5 minut. Dodaj fasolkę i bulion. Dopraw solą i pieprzem. Włóż udka z kurczaka z powrotem do brytfanny na wierzchu kopru włoskiego i fasolki. Wstaw naczynie do piekarnika na 35–40 minut i podawaj z gotowanym na parze jarmużem i tartym pecorino.