Pieczone ziemniaki w kremowo-serowym sosie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Pieczone ziemniaki w kremowo-serowym sosie
Delikatne ziemniaki zapiekane w kremowo-serowym sosie, podawane z solą z burakami. Idealny dodatek na świąteczny stół.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4–6 średnich ziemniaków, obranych
  • 2 szalotki lub cebule, pokrojone na cienkie plastry
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 1,5–2 szklanki śmietany
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 g rozmarynu, drobno posiekanego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 200 g mozzarelli, startej
  • 150 g sera cheddar
  • 60 g sera parmezan, startego
  • 40 g masła
  • Odrobina gotowej soli z burakami
MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE
  • 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 30 g pietruszki
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do podania
  • 20 g bazylii
  • 100 g masła
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 2
    Pokrój ziemniaki na równe, cienkie plastry. Najlepiej trzymać pokrojone ziemniaki w misce z wodą, by nie zbrązowiały podczas przygotowywania. Odsącz ziemniaki.
  • 3
    Usmaż szalotki i czosnek na oliwie z oliwek, aż zmiękną i uwolnią aromat, czyli przez około 5–8 minut, a następnie odstaw. Wymieszaj śmietanę, bulion i rozmaryn. Sprawdź, czy wymaga doprawienia. Bulion może być dość słony. Ułóż ziemniaki warstwami na dnie prostokątnej formy do zapiekania Heritage Le Creuset o średnicy 26 cm. Połóż na nich łyżkę cebuli z czosnkiem, wymieszanych serów (zachowaj trochę na wierzch). Powtarzaj, aż forma będzie pełna. Zalej ziemniaki sosem śmietanowym (tylko wierzchnią warstwę). Posyp wierzch masłem pokrojonym w kostki i pozostałym serem.
  • 4
    Piecz przez 20 minut, by danie nabrało złotego koloru i chrupkości, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40–60 minut do chwili, aż będzie można bez problemu wbić nóż, przechodząc przez wszystkie warstwy dania. Podawaj gorące z odrobiną soli z burakami oraz masłem ziołowo-czosnkowym.
  • 5
    Masło ziołowo-czosnkowe: Roztop masło w małym rondlu na średnim ogniu, a potem dodaj czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez 3–5 minut, aż całość roztopi się i stanie się aromatyczna. Blanszuj 30 g pietruszki przez kilka sekund we wrzątku, aż nabierze intensywnie zielonego koloru, odcedź i przepłucz bardzo zimną wodą. Wyciśnij nadmiar wody. Przełóż do blendera i zmiksuj z mieszanką świeżej bazylii roztopionego masła. Wstaw do lodówki do momentu, aż będzie potrzebne.