Pieczony indyk w glazurze z zielonych fig z boczkiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Pieczony indyk w glazurze z zielonych fig z boczkiem
Przygotuj imponującego indyka na Święta. Zielone figi oraz glazurowany bekon to idealne dodatki do soczystego, delikatnego drobiu.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

INDYK
  • 3–4 kg indyka, rozmrożonego i opłukanego
  • 2–3 czerwone cebule, przepołowione
  • 1 główka czosnku, przepołowiona
  • 20 g szałwii i tymianku, wymieszanych
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 2–3 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 g boczku w plastrach
GLAZURA Z ZIELONYCH FIG
  • 1 szklanka (250 ml) wywaru drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki octu z prosecco lub białego wina
  • 1/2 szklanki (125 ml) syropu z zielonych fig
  • 4 zielone figi, drobno posiekane
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby upiec indyka: Nafaszeruj indyka przepołowionymi cebulami, ząbkami czosnku i ziołami. Podwiąż indyka przy użyciu sznurka spożywczego zabezpieczjąc skrzydełka i udka. Dokładnie przypraw solą oraz pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Włóż do Owalnej Brytfanny żeliwnej Le Creuset w kolorze Wiśniowym w rozmiarze 31 cm, zamknij pokrywkę i piecz od 1,5 do 2 godzin, podlewając spód brytfanny bulionem drobiowym, by zapobiec wyschnięciu indyka. Po godzinie zdejmij pokrywkę i polewaj indyka glazurą z zielonych fig.
  • 2
    Jednocześnie na średnim ogniu podgrzej dużą patelnię z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Usmaż boczek, aż się zarumieni. Na ostatnie 15–20 minut pieczenia ułóż warstwami boczek na indyku. W dalszym ciągu obficie polewaj indyka glazurą i zwiększ temperaturę do 210°C, by lekko go skarmelizować. Odstaw indyka na 15 minut przed podaniem.
  • 3
    Aby przygotować glazurę: Wlej bulion, białe wino, musztardę Dijon, cytrynę i ocet do garnka. Zredukuj o połowę, a następnie dodaj posiekane figi oraz syrop figowy. Ponownie zredukuj o połowę do osiągnięcia konsystencji syropu, a potem przypraw.
 
Wskazówka szefa kuchni
Zasada jest taka, by piec indyka 30 minut na każdy kilogram. Zacznij od pieczenia w temperaturze 210°C przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę i piecz do końca w 180°C.
 
 
Le Creuset