Pieczony indyk z 5-przyprawową mieszanką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Pieczony indyk z 5-przyprawową mieszanką
A delicious five spice flavour is a great twist to a traditional roasted turkey. Additionally, cooking in cast iron will further retain the moisture and keep the oven clean
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki chińskiej mieszanki pięciu przypraw
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 2,5 kg indyk, gotowy do przyrządzenia
  • sznurek kuchenny
  • 125 g miekkiego masła
  • Przygotowanie

  • 1
    Uwaga: przygotowanie rozpoczyna się dzień wcześniej!
  • 2
    W misce wymieszać sól z brązowym cukrem, mieszanką przypraw, startym imbirem i dobrze posiekanym czosnkiem.
  • 3
    Opłukać indyka w środku i na zewnątrz zimną wodą i osuszyć. Odciąć zad i szyję. Natrzeć indyka równomiernie na zewnątrz i wewnątrz mieszanką soli i zawiązać nogi sznurkiem kuchennym. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
  • 4
    Następnego dnia odpowiednio wcześnie wyjąć indyka z lodówki i doprowadzić go do temperatury pokojowej.
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do 175 ° C.
  • 6
    Indyka natrzeć grubo miękkim masłem i ułożyć na brytfannie piersią do góry, piec w nagrzanym piekarniku na pierwszej szynie od dołu przez 2-2,5 godziny. Na dnie piekarnika postawić miskę żaroodporną z gorącą wodą. Od czasu do czasu skropić indyka sokiem, który wypłynie i przykryć pokrywką (lub folią aluminiową), jeśli to konieczne, w ciągu ostatniej godziny. Przebić igłą najgrubszą część nóg; jeśli sok jest klarowny, indyk jest gotowy.
  • 7
    W pełni ugotowanego indyka odstawiamy na około 15 minut, zawijamy w folię i kroimy. Indyka podawać z zapiekanką z cynamonu, batatów i jabłka.
 
A large ready prepared chicken can also be used and cooked in the same way. Follow the guidelines on the poultry when preparing – it is generally not recommended to wash poultry before use in the UK.
 
 
Le Creuset