Pieczony na patelni kalafior z masłem szafranowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Pieczony na patelni kalafior z masłem szafranowym
„W restauracjach bardzo często przygotowuje się warzywa w ten sposób (piecze się je na patelni), ale równie dobrze możesz je przyrządzić w ten sposób w domu”. Warzywa wkłada się na patelnię, aby nabrały odrobinę koloru i tekstury, następnie przekłada się je do piekarnika, aby upiekły się całkowicie, a potem poddaje bezpośredniemu działaniu ognia na kuchence. Na końcu ponownie wkłada się je do piekarnika, gdzie równomierna temperatura sprawia, że rozpływają się w ustach. Uwielbiam dodawać ocet podczas przygotowywania warzyw. W tym przypadku równoważy go słodycz kalafiora, szafranu i orzeszki piniowe. Inspiracją dla tego przepisu jest genialna szef kuchni, Lola DeMille”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

JOGURT
  • Mały pęczek mięty i/lub natki pietruszki, drobno posiekany
  • 6 łyżek gęstego jogurtu greckiego lub innego jogurtu, według uznania
  • Odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek
KALAFIOR
  • Oliwa z oliwek
  • 1 duży kalafior (ok. 800 g), różyczki oddzielone i głąb pokrojony na cienkie plasterki
  • 50 ml białego octu winnego
  • Większa szczypta nitek szafranowych (lub ½ łyżeczki mielonej kurkumy)
  • 50 g masła lub masła wegańskiego, pokrojonego w kostki
  • Mały pęczek natki pietruszki i/lub kolendry, grubo posiekany
DO PODANIA
  • 4 podpłomyki
  • Papryczka Aleppo
  • 150 g orzeszków piniowych, prażonych
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C/200°C, (stopień 7 w piekarniku z termoobiegiem).
  • 2
    W miseczce zmieszaj miętę i/lub natkę pietruszki z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem, wlej odrobinę oliwy z oliwek, zamieszaj i odstaw.
  • 3
    Nagrzej kwadratową patelnię grillową Grillit® Le Creuset (o średnicy 26 cm) na średnim ogniu, wlej dość sporą ilość oliwy z oliwek, następnie ułóż jedną warstwę kalafiora (może okazać się, że będzie konieczne smażenie w kilku partiach).
  • 4
    Kiedy cały kalafior się zarumieni po obu stronach (zajmie to ok. 10 minut), włóż go ponownie na patelnię i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut – do momentu, aż głąb zrobi się miękki, a różyczki chrupiące.
  • 5
    Wyjmij Grillit® z piekarnika, używając nakładek na uchwyty lub rękawic, następnie ustaw ją ponownie na kuchence na średnim ogniu. Dodaj ocet i szafran lub kurkumę, po czym zredukuj ocet – zajmie to ok. 2 minuty.
  • 6
    Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, pokrywając nim kalafior, aby powstał gęsty, błyszczący sos, a następnie dodaj większość natki pietruszki i/lub kolendry i wymieszaj dokładnie.
  • 7
    Przełóż łyżką jogurt do płaskiej miski do serwowania i rozsmaruj go po dnie naczynia, następnie wyłóż całego kalafiora w sosie maślanym.
  • 8
    Na koniec posyp odrobiną natki pietruszki, orzeszkami piniowymi i papryką. Podawaj z podpłomykami.