Pieczony naleśnik z potrójną czekoladą na gorąco

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
+10 +10
Pieczony naleśnik z potrójną czekoladą na gorąco
Doskonała uczta na weekend. To dekadenckie ciasto przygotowywane w naczyniu do pieczenia Le Creuset najlepiej podawać na gorąco, prosto z piekarnika z roztopionymi piankami i dużą porcją lodów waniliowych.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 ml proszku do pieczenia
  • 65 g drobnego cukru
  • 5 g soli
  • 6 dużych jaj kur z wolnego wybiegu, oddzielonych
  • 500 ml mleka
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 100 ml roztopionego masła
  • 85 g deserowych płatków czekoladowych
  • 85 g płatków czekoladowych z karmelem
  • 85 g płatków z białej czekolady
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Nasmaruj tłuszczem dużą prostokątną formę do pieczenia Le Creuset (33 x 26 cm).
  • 3
    Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  • 4
    W dużej misce ubij jajka, mleko i wanilię.
  • 5
    Zrób w środku suchych składników wgłębienie i wlej płynne składniki.
  • 6
    Delikatnie wymieszaj, aby otrzymać gładkie ciasto naleśnikowe, ale uważaj, aby nie przesadzić.
  • 7
    Ubij białka jajek na sztywno i wymieszaj z ciastem. Na koniec wsyp płatki czekoladowe i wymieszaj.
  • 8
    Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 45–50 minut lub do momentu, kiedy po jej nakłuciu wykałaczką patyczek będzie suchy.
  • 9
    Podawaj na gorąco z roztopionymi piankami, roztopioną czekoladą i lodami waniliowymi.