Pierś z kurczaka nadziewana grzybami leśnymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
PORCJE
4-6 4-6
Pierś z kurczaka nadziewana grzybami leśnymi
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Nadzienie (na ok. 350 g)
  • 150 g pieczarek, w zależności od wielkości 6-7 sztuk
  • 1 cebula szalotka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka pietruszki
  • sól, czarny pieprz
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g siekanej kiełbasy
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
Filety z piersi kurczaka
  • 4 filety z piersi kurczaka każda ok. 150 g
  • sól, pieprz
  • 150 g nadzienia
  • 400 g grzybów leśnych (np.: boczniak, kurki)
  • 1 drobno siekana szalotka
  • 50 g masła
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 gałązka tymianku
  • 1-2 łyżki crème fraîche lub gęstej śmietana – opcjonalnie
  • Przygotowanie

  • 1
    Nadzienie
  • 2
    Pieczarki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie, pieczarki i pokrojoną w kostki szalotkę mocno podsmażyć. Posiekaną pietruszkę wymieszać i odstawić.
  • 3
    Pierś z kurczaka drobno posiekać i wymieszać z posiekaną kiełbasą.
  • 4
    Chleb tostowy namoczyć w mleku, dodać do mięsa, a następnie dodać ubite jajo.
  • 5
    Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odmierzyć 150 g do nadzienia piersi z kurczaka, reszta nadaje się idealnie do wykorzystania do Zapiekanki .
  • 6
    Filety z piersi kurczaka
  • 7
    Ułożyć piersi z kurczaka w woreczku do mrożenia, następnie ubić tłuczkiem na płasko (platerować). Im cieńsze piersi, tym krótszy czas gotowania. Następnie piersi ułożyć na desce, dodać soli i pieprzu. Nadzienie do drobiu położyć na środku mięsa i każdy płat mięsa zwinąć w formie rolady. Związać nitką, aby rolada zachowała kształt.
  • 8
    Połowę masła roztopić w brytfannie na średnim ogniu. Kolejno podsmażyć piersi z kurczaka, następnie zdjąć je z ognia i odstawić. Grzyby obrać i wyczyścić, większe grzyby przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Pokrojoną w kostki szalotkę podsmażyć na pozostałym maśle i dodać grzyby. Na koniec w brytfannie ułożyć filety z piersi kurczaka i gałązkę tymianku, dolać wina białego i bulionu drobiowego. Gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Aby wyrównać smak, pod koniec gotowania można dodać 1 lub 2 łyżki crème fraîche lub śmietany.
  • 9
    Pieczarki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie, pieczarki i pokrojoną w kostki szalotkę mocno podsmażyć. Posiekaną pietruszkę wymieszać i odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i wymieszać z posiekaną kiełbasą. Chleb tostowy namoczyć w mleku, dodać do mięsa, a następnie dodać ubite jajo. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odmierzyć 150 g do nadziewania piersi z kurczaka, reszta nadaje się idealnie do wykorzystania do Zapiekanki .
  • 10
    Ułożyć piersi z kurczaka w woreczku do mrożenia, następnie ubić tłuczkiem na płasko (platerować). Im cieńsze piersi, tym krótszy czas gotowania. Następnie piersi ułożyć na desce, dodać soli i pieprzu. Nadzienie do drobiu położyć na środku mięsa i każdy płat mięsa zwinąć w formie rolady. Związać nitką, aby rolada zachowała kształt. Połowę masła roztopić w brytfannie na średnim ogniu. Kolejno podsmażyć piersi z kurczaka, następnie zdjąć je z ognia i odstawić. Grzyby obrać i wyczyścić, większe grzyby przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Pokrojoną w kostki szalotkę podsmażyć na pozostałym maśle i dodać grzyby. Na koniec w brytfannie ułożyć filety z piersi kurczaka i gałązkę tymianku, dolać wina białego i bulionu drobiowego. Gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Aby wyrównać smak, pod koniec gotowania można wymieszać 1 lub 2 łyżki crème fraîche lub śmietany.