Pikantny Perski Pilaw z krewetkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Pikantny Perski Pilaw z krewetkami
To aromatyczne danie z ryżu i krewetek to idealna opcja na posiłek w środku tygodnia, gotowy zaledwie w godzinę.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g dużych krewetek tygrysich, oczyszczonych ze skorupek
  • 1 cebula żółta, obrana, pokrojona w plasterki
  • 50 g masła
  • 2–4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 g wędzonej papryki
  • 2.5 g mielonego kminu
  • 2.5 g cynamonu w proszku
  • 2 g mielonej kolendry
  • 1.5 g kurkumy
  • 500 g ryżu basmati
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 200 g pomidorów
DO PODANIA
  • 50 g prażonych migdałów
  • Pestki granatu
  • Świeża kolendra
  • Przygotowanie

  • 1
    Dodaj odrobinę oliwy z oliwek do rondla Le Creuset i umieść go na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż będzie półprzezroczysta i lekko złota.
  • 2
    Dodaj masło, czosnek i przyprawy, a następnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj ryż i mieszaj przez 3 minuty z przyprawami i cebulą. Następnie dodaj bulion i zamieszaj. Zmniejsz temperaturę do średniej i umieść pokrywkę na naczyniu. Gotuj przez 20 minut.
  • 3
    Zdejmij pokrywę i delikatnie wymieszaj ryż drewnianą łyżką. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Aby ugotować krewetki, na średnim ogniu podgrzej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką Le Creuset niewielką ilość oliwy z oliwek. Po rozgrzaniu dodaj krewetki i przypraw solą, wyciśnij także sok z cytryny.
  • 4
    Dodaj do patelni trochę więcej oliwy, podgrzej pomidory, aż skórka będzie lekko złota. Gdy krewetki staną różowe, są gotowe.
  • 5
    Dodaj prażone migdały i pestki granatu do ryżu, połóż na wierzch krewetki, świeżą kolendrę oraz pomidory.