Popovery z parmezanem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Popovery z parmezanem
Te popovery najlepiej smakują podane prosto z pieca i stanowią doskonałe rozwiązanie na sobotni brunch lub lunch z przyjaciółmi. Dobrze komponują się z kieliszkiem zimnego wina musującego lub wędzonym łososiem i świeżą sałatką.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 45 ml stopionego masła plus dodatkowe masło do smarowania
  • 240 g mąki tortowej, przesianej
  • 1 ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki
  • 650 ml mleka
  • 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 60 g sera parmezan, drobno startego
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wysmaruj foremkę do zapiekania Le Creuset stopionym masłem.
  • 2
    Włóż wszystkie suche składniki do dużej miski i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mleko, jaja i ser. Połącz mokre składniki z suchymi i mieszaj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Dodaj cebule dymkę i wymieszaj, aby połączyć składniki.
  • 3
    Nałóż porcje ciasta do foremek do zapiekania i umieść je we wstępnie nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 35 minut, aż nabiorą złotego koloru, urosną i będą całkowicie upieczone. Oprzyj się pokusie, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie popovery się zapadną. Wyjmij z piekarnika i natychmiast podawaj z masłem czosnkowym.