Potrawka wołowa z miso, palonym masłem, imbirem i pieczoną dynią piżmową

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Potrawka wołowa z miso, palonym masłem, imbirem i pieczoną dynią piżmową
Delikatna pręga wołowa marynowana w miso, wolno gotowana i podana z pieczoną dynią piżmową.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 łyżki solonego masła
  • 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
  • 1,5 kg pręgi wołowej z kością
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru, starty
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonego chili
  • 3 łyżki (45 ml) przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki (30 ml) pasty miso
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 425 ml bulionu wołowego
  • 400 g mleka kokosowego
PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka (5 ml) kolendry
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Roztop masło w małym rondlu na średnim ogniu. Obracaj rondlem, aby masło się nie przypaliło. Gdy masło nabierze orzechowego aromatu i złotego koloru, zdejmij rondel z kuchenki.
  • 3
    Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w żeliwnym Cassadou Le Creuset. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem. Obsmaż mięso partiami ze wszystkich stron i odłóż na bok.
  • 4
    Dodaj cebulę i podsmaż do miękkości na tym samym oleju przez 6–8 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj selera oraz marchewki i smaż przez 3–4 minuty.
  • 5
    Dodaj pozostałe składniki, w tym palone masło. Włóż mięso z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez 2,5–3 godziny — do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości, a sos się zagęści.
  • 6
    Ułóż dynię na blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw kolendrą, solą oraz czarnym pieprzem. Włóż do piekarnika co najmniej na ostatnie 50 minut i piecz obok mięsa. Dodaj dynię do garnka tuż przed podaniem.