Przystawka we włoskim stylu

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Przystawka we włoskim stylu
Niech warzywa staną się gwiazdą posiłku – usmaż je na płycie grillowej Le Creuset, by wydobyć ich wspaniały smak, teksturę i charakter. Podawaj z odrobiną soku z cytryny i najlepszej oliwy z oliwek, jaką znajdziesz. Nie pozwól na nudę. Przygotuj warzywa, wykorzystując taką samą metodę, ale marynuj je w dressingu azjatyckim lub oleju Harissa.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 główka brokułu, posiekana na długie kawałki
  • 4 małe kabaczki, bardzo cienko posiekane wzdłuż
  • 2 czerwone papryki, bez nasion, posiekane w długie paski
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Kapary do podania
  • Focaccia, w plasterkach do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj przygotowane warzywa w oliwie z oliwek, posypując solą i pieprzem.
  • 2
    Ustaw płytę grillową kwadratową Le Creuset 24 cm na średnim ogniu. Po nagrzaniu wrzucaj warzywa partiami. Najpierw usmaż brokuł, potem papryki i kabaczki, by uzyskać grillowe linie i zmiękczyć warzywa. Nie smaż za wiele warzyw na raz, by osiągnąć idealne rezultaty. Odstaw na bok.
  • 3
    Włóż do miski pokrojoną cebulę z solą. Natrzyj cebulę solą i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstaw, aby smaki się połączyły.
  • 4
    Podawaj grillowane warzywa z marynowaną cebulą, kaparami i focaccią. Danie świetnie komponuje się też z serem kozim lub delikatną ricottą (opcjonalnie).