Przystawka z pieczonym Camembert

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Przystawka z pieczonym Camembert
Urocza, łatwa i świąteczna – ta przystawka będzie idealna na Twoją następną imprezę. Centralnym elementem wieńca jest camembert, idealny do podziału.
Główne SKŁADNIKI
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CAMEMBERT
  • 250 g sera camembert, okrągłego
  • 4 łyżki miodu
  • Obfita szczypta płatków soli morskiej
WIENIEC
  • 2 czerwone cebule, cienko pokrojone
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 szpiki, oczyszczone
  • 2 szt. selera
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • Sól morska
  • 12 minichlebów
  • 100 g prosciutto
  • 100 g salami
  • 100 g młodego szpinaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umieść w formie Le Creuset ser i polej miodem. Przykryj pokrywką i piecz przez 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i włącz grill. Grilluj przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło
  • 2
    Aby przygotować wieniec:
  • 3
    Przygotuj cebulę, łuszcząc ją i krojąc w cienkie plasterki, a następnie umieszczając ją w misce. Dodaj szczyptę płatków soli morskiej i sok z 1 cytryny. Ugnieć palcami i odstaw na 10 minut. Obierz seleri i umieść je w misce z zimną wodą. Odstaw na bok. Podgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i dodaj rozmaryn i sól. Umieść chleb w oleju i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • 4
    Rozłóż wszystkie przygotowane warzywa, prosciutto, salami i chleb. Na brzegach talerza do serwowania serwowania Le Creuset. Umieść Camembert na środku talerza. Udekoruj liśćmi selera i szpinakiem. Podawaj ze schłodzonym białym winem.