Pudding z ananasem i rumem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Pudding z ananasem i rumem
Smak tropikalnej błogości. Ten pieczony deser dowodzi wszechstronności naszej 24-centymetrowej patelni z powłoką nieprzywierającą i jest gotowy w niecałą godzinę.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

SOS
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 45 ml rumu
  • 7 plastrów ananasa (z puszki lub świeżych)
  • 7 gwiazdek anyżu
PUDDING
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 średnie jajka
  • 200 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45 ml rumu
KREM KOKOSOWY
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 25 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 410 ml mleka kokosowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C
  • 2
    Aby przygotować sos, umieść cukier, masło, ziele i rum w naczyniu i gotuj przez 2 minuty na średnim ogniu. Pozostaw na patelni, aby nieco ostygł.
  • 3
    Aby przygotować biszkopt, włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i rum do miski i mieszaj ręcznie przez 5 minut, w mikserze przez 2 minuty, aby uzyskać gładką masę.
  • 4
    Umieść ananas na dnie naczynia, nasączając go sosem. Połóż anyż na środku każdego plastra ananasa.
  • 5
    Delikatnie rozprowadź masę na ananasie i piecz przez 35 minut.
  • 6
    Odstaw na 10-15 minut, a następnie umieść na patelni duży talerz i odwróć, aby przewrócić pudding.
  • 7
    Umyj patelnie, a następnie przygotuj krem kokosowy. Umieść w małej misce mąkę kukurydzianą, cukier, pastę wanilii, żółtka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 8
    Umieść mleko kokosowe na patelni i delikatnie podgrzej na średnim ogniu. Tuż przed zagotowaniem się mleka wlej odrobinę gorącego mleka do masy jajecznej i ubij razem.
  • 9
    Dodaj masę jajeczną do reszty gorącego mleka i dokładnie ubij. Mieszając stale na średnim ogniu, sos zacznie się zagęszczać, a tuż przed zagotowaniem zdejmij go z ognia i nalej do dzbanka.